UAÖ, hapishanede 18 yıl geçirmiş olmasına karşın, İsrail'in Vanunu'nun ilerideki eylemlerinin devlete zarar verebileceği spekülasyonlarını bahane olarak kullandığını ifade etti. Örgüt, kısıtlamaları ihlal ettiği gerekçesiyle hapsedilmesi halinde, Vanunu'yu "düşünce suçlusu" sayacağını duyurdu.
Vanunu 12 Nisan'da yeniden mahkemeye çıkmış, yasakları 21 kez çiğnediği iddia edilmişti. Bunların arasında, yabancı gazetecilerle konuşmak, Kudüs'ü terk etmeye kalkmak ve Beytüllahim'deki Noel törenine katılmak vardı.UAÖ, mahkum olması halinde, Vanunu'nun 3 yıl daha hapis yatabileceğine dikkat çekiyor. Davada bir sonraki duruşma 19 Mayıs'ta.
Uluslararası sözleşmelere aykırı
İsrail, nükleer sırlarını ifşa ettiği gerekçesiyle 18 yıl hapiste tuttuğu Vanunu'ya, geri kalan sırları da ifşa edebilir gerekçesiyle kısıtlamalar getirmişti. Buna göre, Vanunu'nun ülke içinde seyahat etmesi kısıtlanıyor, ülke dışına çıkması ve gazetecilerle görüşmesi yasak.
Vanunu'ysa, bildiği her şeyi açıkladığını, daha fazla açıklayacak bir şeyi olmadığını söylüyor.
UAÖ, İsrail'in, imzaladığı ve taraf olduğu Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nin (ICCPR) 12. maddesine aykırı hareket ettiğini söylüyor.
Sözleşmenin 12. maddesi, herkesin ülkesi içinde seyahat ve istediği yere yerleşme hakkını, kendi ülkesi de dahil olmak üzere bir ülkeyi terk edebilme hakkını tanıyor. (TK)