TTB'den Halis Yerlikaya ve SES'ten Çetin Erdolu, hiçbir şeyin normale dönmediğini Van'da kalanların en yoksul kesim olduğunu, bu nedenle en kısa zamanda depremzedelere ücretsiz sağlık hizmetinin sağlanması gerektiğini söylüyor.
23 Ekim'deki 7.2'lik Van Erciş ve 9 Kasım'daki 5.7'lik Van Edremit depremlerin ardından yeşil kartlı ve sosyal güvencesi olmayanlardan ilaç alımında herhangi bir katkı ve katılım payı alınmıyordu. Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu uygulamayı 22 Aralık'tan itibaren "Van'da yaşam normal döndü" diyerek kaldırdığını açıkladı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık ve Soysal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van depremine ilişkin ikinci ay raporunda, ücretsiz ilaç dağıtımını kesilmesini eleştirerek bu uygulamanın tekrar başlatılması gerektiğine dikkat çekti.
TTB ve SES, konuyla ilgili SGK ve Sağlık Bakanlığı'na başvuruda bulunarak Van deprem bölgesinde ücretsiz ilaç dağıtılmasına devam edilmesini talep etti. Henüz bir yanıt alamadı.
"Bu kadar hastalık varken, bir de ilaç parası"
TTB Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya, "Van'da değişen bir şey yok; yaşam koşulları aynı zorluklarla devam ediyor" diyor.
"Zaten Van'da kalanlar, başka seçeneği olmayan oranın en yoksul kesimi. Bir kısım insan hala çadırlarda sağlıksız koşullarda kalıyor. Devlet orada her şey güllük gülistanlıkmış gibi gösterip verilen hakları da geri alıyor.
"Özellikle kadın, çocuk ve yaşlılar için ciddi sağlık sorunları var. Beslenme kaynaklı hastalıklar, barınma koşullarının iyi olmamasından kaynaklı alt, üst solunum ve idrar yolu hastalıkları mevcut. Kısacası insanlar bu kadar sağlık sorunu yaşarken bir de ilaçlardan katılım bedeli alınması ikinci bir mağduriyet yaratıyor."
"Bu koşullarda mevcut yasalar uygulanamaz"
SES Genel Başkanı Çetin Erdolu da, Van'da hala depremin getirdiği mağduriyetin başta barınma ve sağlık hizmetlerine erişimde olmak üzere devam ettiğini söylüyor.
"Sabit bir sağlık hizmeti verilemediği gibi merkez dışındaki ilçe ve köylere de sağlık hizmeti yeterince ulaşamıyor. Ayrıca sağlık hizmeti veren depremzedelerin de barınma koşulları sağlanmıyor."
Erdolu, Van'da bu koşullar altında, sağlık hizmetine erişimde mevcut yasal düzenlemelerin uygulanamayacağını, en kısa zamanda depremzedelere, sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın, ilaç alımı ve muayene dahil ücretsiz sağlık hizmeti verilmesi gerektiğini söylüyor.
Yeşil kart uygulaması da 2012'de değişiyor; yeni uygulamaya göre, mevcut geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olanlar 33 liradan 200 liraya prim ödeyecek. Van'da yaşayan ve çoğu yeşil kart sahibi depremzedeler için bu uygulamanın nasıl olacağı belli değil.
Konuyla ilgili bilgi almak için aradığımız AFAD bizi Sağlık Bakanlığı'na, orası da SGK'ya yönlendirdi; SGK'dan konuyla ilgili bilgi alamadık. (NV)
* Fotoğraf: Yunus Keleş