Kurul, ayrıca Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan ve Başsavcı vekili İbrahim Özer hakkında da yeniden başka bir müfettiş görevlendirilerek inceleme yapılmasını talep etti.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in onayıyla, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu'nca Savcı Sarıkaya hakkında başlatılan soruşturma raporu, bugün HSYK'de ele alındı.
Müsteşar Kasırga karşı oy kullandı
Tek siyasi üye olan Bakan Çicek'in katılmadığı toplantıda kurul, savcı Sarıkayı'yı 1'e karşı 6 üyenin oyuyla meslekten ihraç etti ve karar kesinleşinceye kadar açığa aldı.
Sarıkaya için, Bakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga karşı oy kullandı, kınama cezası verilmesini istedi.
Savcı Sarıkaya, Şemdinli'deki olaylara ilişkin hazırladığı iddianamede, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'la ilgili iddialara yer vermiş ve bu durum kamuoyunda tartışma yaratmıştı.
Bu gelişmeler üzerine Genelkurmay bir açıklama yapmıştı. Adalet Bakanlığı'ndan, Savcı Ferhat Sarıkaya, Başsavcı Vekili İbrahim Özer ile Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan hakkında "görevi kötüye kullanma ve yetki aşımı" iddialarıyla işlem yapmasını da istemişti.
Şemdinli'de Umut Kitabevi'nin bombalanmasından ve Yaşar Büyükanıt'ın bombalama olayının sanığı Astsubay Ali Kaya'yla ilgili " Tanırım, iyi çocuktur " demesinin ardından, hak savunucuları da, olayın aydınlanabilmesi için "sivil veya asker, herkes yargılanabilmeli" demişlerdi.
Sarıkaya'nın itiraz hakkı var
Adalet Bakanlığı'nın görevlendirdiği, 2 müfettiş konuyu inceledikten sonra Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne sunduğu raporda, "Sarıkaya'nın Jandarma'ya gönderdiği belgelerle yetkisini aştığını" belirtmişti.
Karara Sarıkaya'nın itiraz etme hakkı bulunuyor. Sarıkaya'nın itirazı halinde Kurul'un 5 yedek üyesinin katılımıyla oluşan 12 kişilik bir üst kurul tarafından karar alınabilecek. Üst Kurul da itirazı reddederse Sarıkaya hakkındaki ihraç kararı kesinleşmiş olacak.
Kurul'un, Sarıkaya'yı ihraç etme gerekçesini dayandırdığı HSYK Yasası 69'uncu maddesinin son fıkrası şöyle:
"Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil, suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir."
Şemdinli Komisyonu'ndaki AKP'liler "olumsuz", CHP'liler "yerinde" buldu
Sarıkaya'nın meslekten ihracı, Meclis Şemdinli Olaylarını Araştırma Komisyonu'nda farklı yorumlara neden oldu.
NTV'nin haberine göre, Komisyonun AKP'li üyesi Metin Kaşıkoğlu kararın yargı sistemi için çok olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
Kararın savcıları tedirgin edebileceğini belirten Kaşıkoğlu, "Savcılar bundan sonra 'yazarsam başıma şu mu gelir bu mu gelir' diye düşünecektir" dedi.
Komisyonun CHP'li üyesi Mesut Değer'se kararın doğru olduğunu belirtti ve "Biz bu iddianamenin zaten hukuki olmadığını söylemiştik" diye konuştu.
Bir başka CHP'li üye Ahmet Ersin de, Başbakan Erdoğan'ın "Olay lokal değil" şeklindeki açıklamasının hem Savcı Ferhat Sarıkaya'yı hem de Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Sabri Uzun'u etkilediğini ifade etti. Ersin, "Meslekten ihraç kararı benim için süpriz değil, yerinde bir karar" dedi. (KÖ/TK)