Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Abdullah Kaya, Van kedilerinin kendi coğrafyalarında sağlıklı şekilde yaşadığını ve ürediğini belirterek, bu kedilerin Van dışına çıkarılmamasını istedi.
bianet’e konuşan Doç. Kaya, kedilerin nesillerinin tehlike altında olduğuna dikkat çekerek, Van dışında başka yerlerde diğer kedilerle çiftleştiklerini ve özelliklerinin bozulduğunu, ayrıca çeşitli hastalıklara yakalandıklarını ifade ediyor.
“Van kedisi risk altında”
Kaya, söze medyada çıkan “Van kedilerinin şehir dışına çıkması ve hediye verilmesi yasaklandı” yönündeki haberlerde yanlış anlaşılma olduğunu belirterek başlıyor.
Kendilerinin böyle bir yetkiye sahip olmadığını dile getiren Kaya, sadece kedilerin Van dışına çıkarılmasının zorlaştırılması yönünde talepte bulunduklarını ifade etti.
Van kedisinin soyunun tükenmesi ile ilgili somut bir risk analizine sahip olmadıklarını ama gözlemleri çerçevesinde kedilerin soylarının risk altında olduğunu söyleyebileceklerini dile getiren Kaya, dışarıdan kediler için çok fazla talep olduğunu belirtiyor.
“Yoğun talep nedeniyle kediler sürekli olarak kent dışına gönderiliyor. Bu da kendi yerinde çoğalma oranını azaltıyor ve gittikleri yerlerde de başka kedilerle çiftleşiyorlar.
“Zaten Van kedisi dört beş yavru doğuruyorsa bunlardan ancak bir iki tanesinin gözleri farklı renkte oluyor.
“Diğer bir sorunumuz da Van’da yaşam tarzının değişmesiyle birlikte insanların bahçeli evlerden apartmanlara geçmesi. Apartmana geçerken hayvanları götürmek istemiyorlar ve hayvanlar zorluklarla karşı karşıya kalıyor.”
“Deprem kedileri olumsuz etkiledi”
Kaya’ya Van depreminin kedileri nasıl etkilediğini soruyoruz.
Kedilerin bir yerden başka bir yere götürülürken, araba titreşiminden bile olumsuz etkilendiğini vurgulayan Kaya, depremin kedilerin psikolojilerini olumsuz yönde etkilediğini ifade ediyor.
“Bu hayvanlar sevgi isteyen hayvanlar. Deprem öncesine oranla şimdi ziyaretçi sayımız oldukça az.
“Kedileri arabaya bindirdiğiniz zaman oluşan titreşim bile hayvanda strese neden olur. Deprem de hayvanlarda bir hayli stres yarattı.
“Ayrıca merkezimize her gün en az yüz ziyaretçi gelirken, deprem sonrası bakıcılar bile merkeze gelmez oldu. Bu da kedileri çok yalnız hissettirdi.”
“Kediler Van’da kalsın”
Kaya, Van kedisinin Van’da sağlıklı olduğuna dikkat çekiyor ve insanları bu kedileri başka yere götürmemeleri için uyarıyor.
“Rakımından, oksijen oranına, nem oranına, iklime kadar her şey bu kedileri etkiliyor. Van dışına götürülen kedilerde burada görülmeyen enfeksiyonlar görülüyor.
“Götüren kişiler kedileri götürdükten bir süre sonra hayvanlarla ilgili çeşitli olumsuzluklar yaşamaya başlıyorlar.
“Kedilerin doğası Van’da yaşamaya uygun. Götürüldükleri zaman pek çok sorun yaşadıklarını biliyoruz.” (EKN)
* Fotoğraflar Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin internet sitesinden alınmıştır.