Avrupa Komisyonu destekli Kadın Danışma Merkezi Projesi kapsamında Van Kadın Derneği'nin gerçekleştirdiği seminer, eğitim ve bilgilendirme toplantıları yöre kadınlarının sorunlarını çözme ve kadınlara bilinç kazandırma amacını taşıyor.
Van Kadın Derneği'nden Gülseren Demir, yaptığı açıklama da, bu yılın eğitim seminerlerinin 1 Ekim'de Bitlis'ten başlayacağını söyledi.
Demir, "17 Eylül'de Erciş'te seminer yapmak için izin ve yer istediğimizde kaymakam Ali Partal yer vermedi ve seminerimizi Öksüzler Düğün Salonu'nda yaptık. Yine yer talep ettiğimiz Çatak kaymakamı Vedat Yılmaz da, Valilik aracılığıyla 500 milyon YTL istedi. Onu da veremeyeceğimiz için seminerimizi kahvede yaptık" dedi.
Erciş'teki seminere 40 kadın katıldı. Van Kadın Derneği ve Kadın Danışma Merkezi'nin çalışmaları ve işleyişi Proje Koordinatörü Alev Şahar tarafından anlatıldı.
Toplumsal Cinsiyet rolleri ve mücadele yöntemleri Van Kadın Derneği Genel Sekreteri Müjgan Güneri tarafından ve Aile İçi Şiddetin nedenleri, türleri, etkileri, sonuçları ve çözüm önerileri Proje Asistanı Gülseren Demir tarafından verildi.
Van Kadın Derneği'nin yürüttüğü proje kapsamında, şu konulara değiniliyor:
*Aile İçi Şiddet: Aile içinde meydana gelen, Cinsiyete dayalı, Kadın üzerinde baskı ve üstünlük, kurmayı amaçlayan, Tehdit, dayatma, kontrol içeren, Duygusal, ekonomik, cinsel ve/veya, fiziksel zararla sonuçlanan, Kadının insan haklarını ihlal eden, öğrenilmiş her türlü eylemdir.
*Kadınların maruz kaldığı şiddet türleri: Fiziksel şiddet, Cinsel şiddet, Duygusal ve psikolojik şiddet, Ekonomik şiddet, Kültürel şiddet.
*Şiddetin Kadınlar Üzerindeki Etkileri: Utanma, Suçluluk, Yalnızlık, Başarısızlık hissi, Yetersizlik hissi, Değersizlik hissi ve düşük benlik saygısı, Yeme bozuklukları.
Harekette bulunmada yetersizlik, Düşük özgüven, İstismarı önemsememe, İstismarı inkar etme, Madde bağımlılığı (sigara, antidepresan ve ağrı kesiciler), Fiziksel şiddete bağlı olan rahatsızlıklar (sağırlık, yaralar, dişlerini kaybetme, kemik kırıklıkları, çürükler), Konsantrasyon güçlüğü, Kendinden memnuniyetsizlik.
*Çocuklar Üzerindeki Etkileri: Şiddet ortamında büyüyen çocuklar çaresizlik ve şiddeti önleyemediği için suçluluk hissederler,
Şiddet ortamında büyüyen çocuklar iki tehdidi bir arada yaşarlar; hem travmatik olaylara şahit olur hem de aynı şiddeti görme tehlikesiyle karşı karşıya kalırlar.
Şiddet ortamında büyüyen çocuklarda hırsızlık, okuldan kaçma gibi davranış bozuklukları daha sık görülmektedir. İhmale ve istismara uğramaya diğer çocuklara göre daha açıktır.
Arkadaş kaybına uğrarlar, arkadaşları tarafından dışlanırlar .Diğer çocuklara şiddet uygulama eğilimindedirler.
Çalışmalar şiddet ortamında büyüyen erkek çocuklarının diğer erkek çocuklarına daha agresif, kız çocuklarının daha çekingen pasif davranma eğiliminde olduğunu göstermektedir.
Şiddet ortamında büyüyen çocuklar çocuk suçluluğu açısından risk grubundadır
Şiddet Anında Acil durumlarda ne yapılmalı: Camı açıp bağır. Kesici aletlerin bulunduğu yerden uzak dur. Karakola, savcılığa başvur.4320 Ailenin Korunmasına Dair Kanundan yararlan. Danışma merkezine başvur.
*Toplumsal Cinsiyet Rolleri: Toplumsal cinsiyet insanların rol, sorumluluk, kısıt ve fırsatlarını çözümlemeye yarayan sosyo-ekonomik ve siyasal bir değişkendir ve hem erkekleri hem kadınları kapsar. Cins, cinsiyetle de kadınla da eş anlamlı değildir.
Kadın Danışma Merkezine Başvuru Sebepleri ve Sayısı:
Van Kadın Dayanışma Merkezi'ne 6 Aralık 2004 tarihinden, 12 Eylül 2005 tarihine kadar kadınlar 515 başvuru yaptığı açıklandı. En yoğun başvuru sosyal destek isteğinde oldu.
İstatistiki bilgiler:
Hukuksal Destek : 86
Sosyal Destek : 109
Psikolojik Destek: 46
Ekonomik Destek 62
Medikal Destek 47
Barınma 16
İş Talebi 108
Yeşil Kart 23
El sanatları ve okuma yazma 18
TOPLAM 515
Van Kadın Dayanışma Merkezi'nin 1 Ekim'de Bitlis'ten başlatacağı seminerle ilgili çalışmalar sürdürülüyor. (AD)