"Bir avuç dolusu kadındık. Sadece kadın olduğumuz için şiddet yaşadığımızı anlamıştık. Evden parlamentoya giden yolda yürümemiz için her türlü engelin olduğunu hepimiz ayrı ayrı yaşamıştık, halen de yaşıyoruz. Ayrımcılık ve şiddeti yorumlamak Van Kadın Derneği’nin kurulmasına neden oldu. Mücadeleyi örgütlenmede bulduk. Kurulduğumuz 2004 yılını dün gibi hatırlıyoruz, heyecanla ama artık bir avuç değiliz. Binlerce kadınla kurduğumuz dayanışmanın gücüyle 5 yılı tamamladık."
Van Kadın Derneği'nden (VAKAD) sözcüleri Zozan Özgökçe'yle geçmiş beş yılda ne kadar yol aldıklarını, Van'da kadın olmayı, yaşadıkları sıkıntıları, VAKAD'ın neler yaptığını konuştuk.
"Doğuda bir kadın örgütü olmak adına her şeyden önce kendi bireysel hayatlarımızın çok zor olduğunu söyleyebilirim. Sadece gün içinde bize başvuran kadınlara değil, gece evde, ailede, sokakta, işte 7 gün 24 saat herkese kadının insan haklarını savunmak zorunda kalıyoruz."
Kadın hakları savunan ilanlarımız tahrip ediliyor
Örneğin VAKAD, Van'ın yedi noktasına siyasette kadın temsili, intihara zorlanma, zorla, çocuk yaşta evlendirme, töre/namus bahaneli kadın katli, taciz, tecavüz, şiddet temalı açık hava ilanları astı ancak Özgökçe'nin anlattığına göre şehirde hiçbir ticari afiş zarar görmezken bu ilanlar mütemadiyen tahrip ediliyor.
Özgökçe "Buradan da anlaşılabilir ne zor bir iş yaptığımız" diyor ve anlatmaya devam ediyor:
"Kadın katliyle ilgili basın açıklaması yapıyoruz. Bunun haberini yapmaya gelen gazeteci erkeklerin bile tepkisini çekiyoruz. Küçük yaşta evliliklere karşı mücadelemizi eleştiren ve bu evliliklerin meşru olduğunu savunan haberler yapıyorlar."
"Sevenimiz, destekleyenimiz de var ama bize karşı ciddi muhalif bir zihniyet de var" diyen Özgökçe, bir farka daha değiniyor:
"Van küçük bir şehir, resmi kayıtlara göre 1 milyon kişi yaşıyor. Bizler de Vanlı kadınlarız. Van'ın yerel aileleri, herkes birbirini tanıyor. Bize gelen şiddet ya da daha da ağır vakalarda kimi zaman aileleri yok sayamaıyoruz. Hatta kimileri araya tanınan isimler sokarak başvururan kadınların akıbetlerini öğrenmeye çalışıyorlar."
Bir yılda dört bin kadına ulaştık
Tüm sıkıntılara rağmen beş yılda ortaya çıkan çok çalışma olmuş.
Bunlardan biri de bilgilendirme kampanyası. VAKAD bu kampanya ile bir yıl içinde 4 bin kadına sesini duyurmayı başarmış ve Özgökçe'nin anlattığına göre bu kampanyanın ardından günde 18 kadının başvurusunu alır olmuşlar.
2008 yılında 805 başvuru alan VAKAD ayrıca sadece Van'da değil Muş, Bitlis, Hakkari ve Yüksekova'da da çalışıyor. Kadının insan hakları eğitim programı haftada birgün uygulanıyor. Son olarak sağlık çalışanları da bu eğitimden yararlandı.
Varolan sığınma evi, mültecilerin sığınma evi ise faaliyetlerini sürdürüyor.
Özgökçe bütün bu çalışmaların ardından kadınların adli makamlara yaptığı başvuruların artış gösterdiğini gözlemlediğini aktarıyor.
VAKAD 5. yaşını sergiyle kutladı. Mahmut Erdoğan'ın 1920'lerden bugüne topladığı fotoğraflardan kadın fotoğraflarını seçen VAKAD, 9-13 Nisan'da "Van'da kadın olmak" temasıyla bu fotoğrafları sergiledi.
Özgökçe "Fotoğraflara bakınca kadınlar olarak çok ilerleyemediğimizi görmek üzüntü verici" diyor. (EZÖ)