* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı.
Küresel iklim krizine bağlı olarak yağışların azalması ve hızlı buharlaşma nedeniyle su seviyesinde hızla düşüş yaşanan Van Gölü'nde, oluşumu binlerce yıl süren ve "su altı peri bacaları" olarak nitelendirilen mikrobiyalitlerin (dikitlerin) korunması için Van Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) desteğiyle çalışma başlatıldı.
Mikrobiyalitlerin tekne çapaları ve pervanelerden zarar görmemesi için Edremit'te iki, Reşadiye ve Altınsaç'ta ise birer noktaya olmak üzere toplam dört noktaya şamandıra bırakıldı.
Trajedi
Anadolu Ajansı'na konuşan su altı belgesel yapımcısı ve görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, Van Gölü Havzası'nın kuraklıktan etkilendiğini belirterek şunları söyledi:
"Van Gölü'nün doğal mirası olan mikrobiyalitler, yüzyıllardır suyun altında büyüyorlar. Artan ısı, küresel iklim değişikliği, suyun azalması, buharlaşma gibi faktörler sonucu, siyanobakteriler ve mikroalglerin fotosentezi ile oluşan bu çökeltiler artık suyun üzerindeler. İçlerinden tatlı su akıyor. Bu, trajedinin en büyük örneğidir.
"Van Gölü'nün doğal mirası, tekne çapaları ya da pervane sürtünmeleri nedeniyle zarar görmesinler diye yanlarına şamandıra bırakıldı. Mikrobiyalit dalışlarına gidenler artık çapa atmadan şamandıraya bağlanabilme şansına sahip olabilecekler."
Proje kapsamında, mikrobiyalitlerin bulunduğu diğer bölgelere de şamandıra bırakılması hedefleniyor.
Van Gölü'ndeki kirlilik ve kuraklıkDünyada bilinen tatlı su ve deniz ekosistemlerinden farklı bir sucul ekosisteme sahip olan Van Gölü'nün uzunluğu 430 kilometreyi, genişliği 80 kilometreyi buluyor ve sahip olduğu su hacmi ise yaklaşık 600 kilometre küp olarak tahmin ediliyor. Söz konusu tarihi yapılardan biri Erciş ilçesinin Çelebibağı Mahallesi'nde Urartular döneminde yapılan ve 1841'de Van Gölü seviyesinin yükselmesiyle su altında kaldığı düşünülen Erciş Kalesi ile çevresindeki yapılar oldu. Yine Erciş ilçesinde geçtiğimiz günlerde Urartuların deniz taşımacılığında kullandığı 11 basamaklı bir liman görünür hale gelmişti. |
(TY)