* Fotoğraflar: AA, MA, Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü.
Türkiye'nin en büyük tuzlu ve sodalı gölü olan Van Gölü'ndeki kirliliğe dikkat çekmek için "Van Gölü Aktivistleri Derneği" üyeleri Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde bir araya geldi.
50 kişilik ekip, tırmanışlarındaki ilk geceyi 3 bin rakımdaki At Yaylası'nda geçirdi.
Tırmanışın ikinci gününde ise zirveye ulaşarak "Van Gölü mavi ve temiz kalsın" yazılı pankart açan dernek üyeleri, zirve defterini imzaladıktan sonra Aydınlar beldesine indi.
Dernek Başkanı Erdoğan Özel, Van Gölü'nün gelecek nesillere daha temiz kalması için birçok faaliyet gerçekleştirdiklerini söyledi.
TIKLAYIN - Van Gölü Havzasındaki kuraklık kuşların yaşam alanlarını daralttı
Van Gölü'ndeki kirlilik
Van Gölü'nü en çok atık sular kirletiyor. Günlük 100 bin metreküp atık suyun sadece yüzde 25'i arıtılarak göle dökülüyor.
Yıllardır göle akan atık sular ve kuraklık nedeniyle sahil kıyısında bataklık görünümü oluştu.
Kuraklık ve küresel ısıtma sonucu su seviyesi azaldığı için suyun altındaki tonlarca evsel atık da yüzeye çıktı.
Kirli su ve evsel atıkların yarattığı tahribat, zaman zaman moloz dolgularıyla kapatılmaya çalışılıyor. Göl çevresindeki ahırlar da kirliliğe neden olan faktörlerden biri.
TIKLAYIN - Van Gölü'nün Kirlilik Mücadelesi İnternet'e Taşındı
Van Gölü hakkında
Hem tatlı su hem de deniz ekosistemlerinden farklı bir sucul ekosistem sahip gölün suyu tuzlu ve sodalıdır. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlar. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve iki tür balık yaşıyor. Göl suyu tuzluluk oranı yüzde 19, pH'ı ise 9.8'dir. Bu yüzden Van Gölü yüksek rakıma ve sert kışlara rağmen donmaz. Gölün tabanında "su altı peribacaları" olarak da bilinen ve uzunlukları 23 metreyi bulan dikitler (mikrobiyalit) bulunuyor. |
(TY)