* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İklim krizi, Türkiye'nin en büyük tuzlu ve sodalı gölü olan Van Gölü'nü etkilemeye devam ediyor.
Van Gölü'nde, küresel iklim krizi ve yağışların azalmasıyla oluşan kuraklık sonucu su seviyesinde kritik bir düşüş yaşanıyor.
Metrelerce çekilmenin yaşandığı Van Gölü'nün kıyılarında, eski yapılar ve araziler tekrar su yüzüne çıkarken, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yerleşkesindeki sahilde küçük adacıklar oluştu.
Bir grup çevre aktivisti de Van Gölü'ndeki çekilmeye ve küresel ısıtmaya dikkat çekmek için çekilmenin yaşandığı bölgeye giderek suyun sığ olduğu bölge ve adacıklarda bisiklet sürdü.
Tarihi yapı ortaya çıkmıştı
Gölde geçen hafta da (28 Eylül) çekilme sonucu, Urartular dönemine ait 11 basamaklı bir liman olduğu ortaya çıkmıştı.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, limanın "Beylerin Kalesi" olarak da bilinen kalenin eteklerinde yer aldığını söyleyerek ilk kez böyle bir yapıyla karşılaştıklarını dile getirmişti.
Söz konusu bölgenin Urartular döneminde "Liman Kalesi" olarak da kullanıldığını belirten Çavuşoğlu, gölün birleşme noktasındaki yaklaşık 20 metre yükseklikteki ana kayaya gemilerin rahat yanaşabilmeleri için 3 metre genişliğinde ve 11 basamaktan oluşan bir liman yapıldığını aktarmıştı.
Van Gölü hakkında
|
(TY)