Fotoğraf: AA
Van'da, 23 Ekim 2011'de meydana gelen depremin üzerinden tam sekiz yıl geçti. 25 saniye süren depremde resmi rakamlara göre 604 kişi öldü, 4152 kişi yaralandı.
Hakkari, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Kars, Muş, Bitlis, Siirt, Batman, Mardin, Diyarbakır ve Urfa gibi çevre illerde de hissedilen depremde yüzlerce bina yıkıldı, elektrik ve telefon hatları kesildi.
Aradan geçen sekiz yıl depremin izlerini silse de kentte maddi manevi büyük yıkımlara neden olan depremin yıldönümü Türkiye’de deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı.
Deprem sonrası on binlerce yeni konutun inşa edildiği Van’da yapılaşma eskiye oranla daha denetimli ve sağlam olarak inşa edilse de deprem yorgunu binaların büyük bölümü hala ayakta.
Bilmez: Hasar gören binalar hizmete açıldı
Van’ın yerel gazetesi Şehrivan’dan Ömer Faruk Toktaş'a konuşan Van İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İsmet Bilmez 2010’da yapı denetim yasasının uygulanmaya başladığını ifade ederek “Depremden sonra insanlar daha hassas davranmaya başladı. Ama yine de insanların ders aldığını zannetmiyorum. Geçtiğimiz yıllarda yapılan imar çalışmaları dikkate alınsaydı, hasar gören binalar yeniden insanların hizmetine verilmezdi. Buna müsaade edilmemeliydi” diye konuştu.
Uçar: Kentte sekiz yıldır yıkılmayı bekleyen binalar var
Fotoğraf: Vansesi Gazetesi
Vansesi Gazetesi ise kentteki hasarlı binaları mercek altına aldı. Gazeteden Hacı Yılmaz ve Burhan Ergin haberine göre deprem sonrası AFAD Van merkezde ve Erciş’te yapılan tespitlerde 31 bin binanın ağır hasarlı olduğunu rapor etti. 28 bin binanın yıkımının gerçekleştirildiği bilgisini paylaşan gazete tehlike oluşturan ağır hasarlı 3 bin binanın ise hala yıkılmayı beklediğini yazdı.
Gazete yıkılmayan ağır hasarlı binalar arasında Van Büyükşehir Belediyesi'ne ait binalarında olduğunu paylaştı. Yıkılmayı bekleyen ağır hasarlı binalarla ilgili gazeteye açıklamalarda bulunan AFAD İl Müdürü Osman Uçar şöyle konuştu:
"Okulların, camilerin boş alanları toplanma alanı olarak belirlenmiş"
“AFAD olarak her yıl bütün kurumlara ve ağır hasarlı bina sahiplerine binalarını yıktırmaları için gerekli yasal uyarıları yapıyoruz. Van'da yıkılmayı bekleyen 3 bin bina var. Tehlike oluşturan bu binalar sekiz yıldır ayakta duruyor.
“Van'da 56 adet toplanma alanımız var. Onun dışında 34 tane de barınma alanımız var. Ancak biz bu alanların yeterli olmadığını düşünüyoruz. 2011 depremleri sonrası belirlenen bazı toplanma alanlarının yerine yapılar yapılmış, bu son derece yanlıştır.
Otellerin boş alanları, okulların, camilerin, parkların toplanma alanı olarak belirlenmiş, yeni toplanma alanları belirlenmesi için belediyelerin bir an evvel çalışma başlatması gerekir.”
İMO: Ders almadık
Depremin yıldönümü nedeniyle bir basın açıklaması yayınlayan İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ise ne Marmara ne de Van Depremlerini unutacaklarını belirterek yıldönümlerin, deprem gerçeği hatırlatmanın vesilesi olduğunu aktardı.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Van depremi gösterdi ki, ne Marmara depreminden ders alınmıştı ne de yapı stokumuzun güvenli olmaktan uzak durumu sadece Marmara bölgesiyle sınırlıydı.
“Depremler binlerce vatandaşın hayatına mâl oldu, ekonomi ağır hasar aldı. Türkiye deprem gerçeği ile yüzleşmekten kaçındı. Gerekli önlemler alınmadı. Ne kentleşme ve yapılaşma yaklaşımında köklü değişikliklere gidilebildi ne de yapı üretim sürecinde gerekli ölçüde denetim sağlanabildi ve 2011 Van depremi tarifsiz bir yıkımla zincirdeki yerini aldı.
“Hatırlatıyoruz: Olası İstanbul depremi kelimenin tam anlamıyla yıkım olacaktır. Olası Van depremi de aynı şekilde. Bu nedenle ne Marmara depremini ne Van depremini unutacağız ne de deprem tehlikesini gündemde tutmaktan vazgeçeceğiz.” (HA)