* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı.
Son yıllarda yağışların beklenilen seviyede olmaması Van Gölü Havzası'ndaki akarsuları olumsuz etkiledi.
Havzadaki birçok derenin debisi düştü, bazıları ise kuruma noktasına geldi. İlkbahar yağışlarından beklenen verim alınamayınca derelerin su seviyesi artmadı.
Her yıl 15 Nisan-15 Temmuz döneminde Van Gölü'nden tatlı sulara göç eden inci kefalleri de yeteri kadar su olmadığı için derelerin üst kısımlarına çıkamadı.
Balık göçünün yoğun olarak izlenebildiği Muradiye ilçesindeki Bendimahi Çayı ve Erciş ilçesindeki Deli Çay'da debinin düşmesi sonucu balık varlığı da önemli ölçüde azaldı.
Tuşba ilçesindeki Çolpan Çayı, kuruma noktasına geldi.
Bazıları geri dönecek
Anadolu Ajansı'na konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, inci kefali göçünün küresel iklim krizinden etkilendiğini söyleyerek şöyle dedi:
"23 yıl sonra ilk kez Çolpan Çayı'nın kuruduğunu ve suyun göle ulaşamadığını görüyoruz. 23 yıldır bu dere, üreme döneminin sonuna kadar yeterli miktarda su barındırırken bu yıl maalesef kar yağışının az olmasına bağlı olarak erkenden kurudu.
TIKLAYIN - "Önlem alınmazsa ortada bir Van Gölü kalmayacak"
"Buraya üremek için gelen balıklardan bazıları maalesef geri dönecek, bazıları da belki suyu fazla olan başka derelere gidecek. Geçen yıllarda üreme döneminde akarsuların balıkla dolup taştığını görüyorduk. Bu sene ciddi bir kuraklık söz konusu olduğu için geçen yıllardaki yoğunluğu görmemiz mümkün değil.
Olası balık ölümleri
"En büyük sorun Bendimahi Çayı'nda, çünkü debi inanılmaz şekilde düşmüş. Kuraklık var, yağış az ama suyu da yönetemiyoruz. Bendimahi Çayı'ndaki suyun çoğu sulama kanallarına alınıyor. Akarsu yatağına yeteri kadar su bırakılmıyor. Bu durum, önümüzdeki günlerde balık ölümlerini ortaya çıkaracak.
"Havzadaki diğer akarsularda da benzer bir durum var. Şu an Van Gölü'ne dökülen en büyük akarsu olan Bendimahi Çayı kritik seviyede, Van Gölü'ne dökülen akarsulardaki en uzun göç yoluna sahip yer. Balıklar, Bendimahi Çayı'nda 23 kilometre kadar yukarı çıkıyordu fakat şu an balığın onuncu kilometreden yukarı çıkması çok zor."
(TY)