Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi'nden Prof. Dr Mehmet Zencir, Uzm. Dr. Halis Yerlikaya, SES Genel Sekreteri M. Sıddık Akın, Batman Tabip Odası Dr. Mahmut Çiftçi ve Diyarbakır Tabip Odası'ndan Dr. Cengiz Günay'dan oluşan heyet Van-Tabanlı'da depremin ardından bölgede yürütülen faaliyetlerle ilgili olarak, 26 Ekim 2011 gününe ilişkin Çalışma Raporu'nu sundu.
Heyetin 23 kişilik, üç ekip halinde çalışan sağlık koordinasyon merkezinin yaptığı tespitler şöyle:
* Önceki iki raporda belirtilen eksikliklerden Toplum Sağlığı Merkezi'nin (TSM) kısmen de olsa kullanma suyu sorununun çözüldüğü görüldü.
* Fakat en temel ihtiyaç olan temizlik ve hijyen maddelerinin olmadığı tuvalet ve lavaboların kullanım açısından elverişsiz olduğu, çadırlarda tuvalet eksikliğinin, su sorunun ve genel olarak kentte bulunan çevre sağlığı ile ilgili sorunların (su kesintisi, atıklar, hijyen) devam ettiği görüldü.
* İncelenen bölgede Aile sağlığı merkezleri henüz faaliyete geçmemiştir. TSM ve "sahra hastanesi"nde kadın doğum uzmanı ve pediatri uzmanının yetersiz olduğu ve sağlık ekibinin rotasyon ile yenilenmesi gereksinimi ifade edildi.
* Toplu yaşam yerlerindeki tuvaletlerin (cami) vidanjörler ile boşaltılması ve dezenfeksiyonu önerimizin Çelebibağ Belediyesi tarafından iki gündür yetersiz de olsa yürütüldüğü gözlendi.
* Van merkezdeki asistan hekimler tarafından Yeşilsu, Göllü, Adir, Amok, Güveçli köylerinde yapılan sağlık taramalarında yaklaşık yüzde 50 oranında ishal vakaları tespit edildiği öğrenildi.
* Bu ishal olgu artışının, beş köyün ortak su deposunun olması, su dağıtımının depremden zarar görmesi ve suyun kirlenmesi ile ilişkili olabileceği düşünüldü.
* İshal olguları tedavisine yönelik müdahaleler ve ishalin önlenmesine yönelik suların klorlanması ve temiz içme suyunun kullanılması önerilerinde bulunuldu. (NV)