Depremin üzerinden dört ay geçtikten sonra varolan durumu endişe verici olarak niteleyen Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) hazırladığı değerlendirmede sağlık hizmetlerinin altyapı sorunlarına dikkat çekti.
Van'da ön hasar tespitinde az hasarlı ya da hasarsız olduğu bildirilen pek çok kamu sağlık binasında kesin hasar tespiti yapılana dek çalışılmaya devam edildiğinin belirtildi.
Sağlık Müdürlüğü'nün yaklaşık 250 hastaya yatarak tedavi hizmeti verildiği açıklamasına atıfta bulunulan raporda, deprem öncesinde Yüzüncü Yıl Üniversite Araştırma Hastanesi dahil toplam altı hastanede 1500'ün üzerinde hastane yatağında hizmet verildiği hatırlatıldı. Yatak sayısındaki düşüşün altı çizildi.
"Van'da dört ay boyunca yataklı tedavi hizmetlerinin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili herhangi bir ilerleme kaydedilememiştir. Kamu sağlık kurumlarını hizmete kazandırma çabası bir yana bırakılmış ve yataklı tedavi ve yoğun bakım için özel sağlık kuruluşlarından hizmet alarak kapasite artırma çabasına girişilmiştir."
Sağlık çalışanları tükendi
İki ay boyunca hastanelerde ve birinci basamak sağlık kurumlarında tüm sağlık çalışanlarının dönüşümlü olarak hizmet verdiğine değinilen raporda, 26 Aralık 2011'den itibaren normal çalışma düzenine dönüldüğü söylendi ve bunun sonuçları da değerlendirildi, özellikle Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi'nde inanılmaz bir sağlık çalışanı yoğunluğu oluştuğu söylendi.
Van'da görevli sağlık çalışanlarının durumunun artık katlanılmaz hale geldiğinin vurgulandığı raporda konuyla ilgili olarak şu ifadelere yer verildi:
"Kendileri de afetzede olan, hasarlı sağlık kurumları binalarında uzun süre hizmet veren ailelerini kent dışında barındırmak zorunda kalıp maddi kayba uğrayan ve performansa dayalı ek ödeme nedeniyle gelirleri azalan sağlık çalışanları artık tükenmiştir. Artık kentten ayrılmaktan başka çözüm yolu bulamaz durumdadırlar. Ancak hali hazırda çok az sayıda sağlık çalışanının geçici görev ya da tayinle Van dışına görevlendirilmesi mümkün olmuştur."
Hasar tespiti tamamlanmalı
Dördüncü ay değerlendirmesinde ayrıca şu noktalar da vurgulandı:
* Kamu sağlık kurumlarının hasar tespitlerinin dört aydır halen tamamlanmadı.
* Hâlâ kamu hastanelerinde yataklı tedavi, cerrahi tedavi ve yoğun bakım hizmetleri olanakları sınırlı. Yetersizlikler karşısında tercih edilecek çözüm özel sağlık kurumlarından hizmet almak olmamalı, kamu kurumlarını bir an önce yeniden yapılandırmak yoluna gidilmelidir.
* Sağlık çalışanlarının tükenmişliğinin aşılması için, yaşadıkları sorunların bir an önce çözülmesinin yanı sıra özel olarak sağlık çalışanlarına yönelik psikososyal destek çalışmaları başlatılmalıdır.
* Sağlık emekçilerinin barınma sorunları çözümlenene dek dönüşümlü çalışma sürdürülmelidir.
* Van'da çalışmakta olan ve il dışına geçici görevlendirme /atama talep eden tüm sağlık çalışanlarının bu istekleri yerine getirilmelidir.
* Uzmanlık öğrencileri sadece hizmet görecek işgücü olarak görülmemelidir. Eğitim alabilmeleri için yeterli olanak sağlanmalıdır. (YY)