"Taşımalı eğitim ciddi bir rant kapısı. Van'da okul servis araçlarının sayısı 600'ü buldu. Şoförlerin mesleki yeterlilikleri yok; öğrencilerin hayatı riske atılıyor."
Bu sözler Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim - Sen) Van Başkanı Lezgin Botan'a ait. Botan bu yıl dokuzuncu sınıfları da taşımalı eğitim uygulamasına dâhil eden Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) karanını eleştiriyor; "Bilimsel olan yerinde eğitimdir" diyor.
Van'da öğrenci sayısı yaklaşık 320 bin; bunların yaklaşık 60 bini taşımalı sistemle eğitim görüyor. Botan geçen yıl, sadece Bahçesaray ve Başkale ilçelerinde yaklaşık 20 okulun kapatıldığını, öğrencilerin ilçe merkezlerindeki okullara taşınmaya başlandığını anlatıyor:
"Taşımalı eğitim sadece afet zamanlarında, eğitimin aksamaması için uygulanabilir. Bakanlık, her köyde mezrada okul açamayız, diyor ama bir taraftan da var olan köy okulları kapatılıyor. Öğrenci sayısı 15'in altına düştüğünde bir okul kapatılabilir ama kapatılan okullara bakıyoruz öğrenci sayısı 20'yi geçiyor."
"Öğrenciler riske atılıyor"
Botan'ın verdiği bilgilere göre Van'da, bu yıl, okul servis aracı sayısı 600'ü bulmuş. Botan "Taşımalı eğitim ciddi bir rant kapısı" diyor:
"Şirketler okul servisini ihale yöntemiyle alıyor. Servislerin şoförleri mesleki olarak yeterli değil; yaşları 18 ila 20 arasında. Öğrencilerle ilişkileri sorunlu, bağırıp çağırıyorlar, çeşitli istismarlar yaşanıyor. Şoförler servislerde sigara içiyor. Araçları kötü kullanıyorlar. Çocukların hayatı riske atılıyor."
Botan, kaza riskini en aza indirebilmek için Valilik, Emniyet ve Şoförler Odası ile yaptıkları ortak çalışmalarla geçen yıl servis araçlarının şoförleri için mesleki eğitim kursları açtırdıklarını anlatıyor.
Van'da geçtiğimiz yıl, Mayıs'ta iki servis aracının çarpışması sonucu sekiz öğrenci yaralandı. Trafik Şubesi'nin üç ayrı kavşakta yaptığı denetimlerde, 38 okul servisine trafik cezası kesildi.
"Öğlen yemekleri sağlıklı değil"
Milli Eğitim genelgelerine göre taşımalı eğitim gören çocuklara öğlen yemeği de veriliyor. Botan, "Yemekler sağlıklı değil. İhale alan şirketler, üç ayrı yemek vermeyi taahhüt ediyor; bu yasal bir zorunluluk. Ama öğrencilere üç çeşit yemek değil, ekmek arası peynir veriliyor. Bunlar denetlenmediği için de kimseden hesap sorulamıyor" diye konuşuyor.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu yayınladığı genelge ile ilk kez orta öğretim dokuzuncu sınıflar için de uygulanacak taşımalı eğitim esaslarını belirledi.
"Taşımalı Ortaöğretim Uygulaması" konulu genelgede, yerleşim birimlerinde ortaöğretim kurumu bulunmayan dokuzuncu sınıf öğrencilerinin sınavsız öğrenci alan okullara taşınması istedi. (SP)