Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Van Şubesi üyeleri, bugün düzenledikleri yürüyüşte depremin ardından sorunların giderilmediğini söyledi.
Öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı'na tepki gösterdi ve Van Valisi'nin istifasını istedi.
Mavi Plaza önünde bir araya gelen Eğitim Sen Van Şubesi üyeleri, ellerindeki "Vali konakta, emekçiler sokakta", "Sığıra 400, öğretmene 300 TL", "Mağdur Etme Bakanlığı" dövizleriyle Van Valiliği'ne yürüdü.
Polis barikatıyla karşılaşan öğretmenler, binaların her an yıkılabileceğini bu nedenle kaldırımda yürümelerinin güvenli olmadığını söyleyerek caddede yürümekte ısrarcı oldu. Ardından yürüyüşe devam eden öğretmenler, Valilik önünde yapmayı planladıkları açıklamayı, izin verilmediği için Faki Teyran Parkı'nda yaptı.
Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Şube Sekreteri Mucip Vergili, 23 Ekim ve 9 Kasım'daki iki deprem sonrası öğretmenlerin kaderlerine terk edildiğini söyledi.
"Geçen süre gösteriyor ki depremden en çok etkilenen kesimlerin başında öğretmenler geliyor. Kaldığımız binaların hasar görmesi sonucu sokakta kaldık, ek ders ücretlerimiz kesildi, tayin hakkımız verilmeyerek mağdur edildik, aletsel incelemesi yapılmayan okullara girmeye mecbur bırakılarak psikolojik olarak yıpratıldık."
"Öğretmenler olarak bugünkü durumumuza baktığımızda bırakın bir iyileştirmenin yapılmasını, şartlarımızın daha da zorlaştırıldığını söyleyebiliriz. Bekar öğretmenlerin kaldığı Barzani konteynır kenti, TOKİ konutları ve yatakhanelere dönüştürülen ana okullarındaki eksiklikler hala devam ediyor ve bu eksiklikleri giderecek herhangi bir çalışmayı da ne yazık ki görmüyoruz."
Depremden sonra Maliye Bakanlığı'nca Van'da çalışan memurlara ek ödeme kapsamında 225-300 TL arasında bir ödeme planı hazırlandığını söyleyen Vergili, çiftçiye büyükbaş hayvan karşılığında 400 TL ek ödenek verilmesine dikkat çekti.
Depremde okulların hasar görmesi sonucu eğitim öğretime ara verildiği, ancak Van'da yarıyıl tatilinin kaldırılarak öğretmenlerin yine mağdur edildiği ifade edildi.
"Biz de öğretmenler olarak öğrencilerin sınavlara yetişmelerini istiyoruz. Ama öğretmenler için barınma yerleri; öğrenciler içinse güvenli sınıflar oluşturulmuş olmalıydı. Öğretmen ve öğrencinin sıkıntılarını gidermeden değil 15 gün, okulu bir ay uzatmak bile bir fayda sağlamaz."
Açıklamanın ardından beş dakika oturma eylemi yapıldı. (AS)