Van'da yaşanan depremlerin üzerinden bir yıl geçmişken kentin eğitim alanındaki durumunu Eğitim Sen Van Şube Genel Sekreteri Şahin Berki'ye sorduk.
Öğrencilerin mağduriyetlerinin hâlâ birçok konuda devam ettiğini söyleyen Berki, Van'da yapılan bütün okulların ya hayırseverlerin insafına bırakıldığının ya da TOKİ aracılığıyla vatandaşa fatura edildiğinin de altını çizdi.
Berki'nin aktardığı bilgilere göre depremden sonra yaşanan yıkım eğitim öğretim alanında hâlâ giderilmiş değil.
Van ve Erciş'te hayırseverlerin yaptırdığı okulların olduğunu, ayrıca TOKİ içinde 30-35 okulun daha yapıldığını söyleyen Berki, ancak TOKİ içindekilerin sadece iki, üç tanesinin açıldığını dile getirdi.
"Şu anda eğitim öğretim yılı başlayalı bir ay oldu, ama hâlâ birçok yerde iki, üç okul birarada ders görmek zorunda kalıyor. Ayrıca dersliklerdeki öğrenci sayısı da çok fazla. Eğitim bir kaos içinde."
Van merkezde dahi okulların sayısının yeterli olmadığını belirten Berki, Mehmet Akif Ersoy Lisesi gibi hâlâ konteynırlarda ders yapılan okulları hatırlattı.
Öğretmenlerin derdi
Van'da eğitim alanındaki sorunların tek tarafı çocuklar değil kuşkusuz. Berki'nin verdiği bilgilere göre, öğretmenler ve idareciler de birçok sorunla uğraşıyor.
Bunların başında da depremde yıkılan ama yenileri yapılmayan okullarda görev yapanların durumu geliyor. Üstüne üstlük bir de 4+4+4 diye bilinen yasayla birlikte kadro fazlasının oluşması sorunu daha da büyük hale getirmiş.
Van'da 4+4+4
4+4+4'ün Van'daki yansıması Türkiye'nin diğer bölgelerindeki gibi sorunlu. Her yerde yaşanan 5,5 yaşında kendilerinden büyüklerle birlikte okula başlayan çocukların geri kalma, el-göz koordinasyonun yeterli olmaması gibi sorunlar Van'da da yaşanıyor.
Ancak Berki bunlara ek olarak başka noktalara da dikkat çekiyor.
"Okulların tamamının ilkokul ve ortaokul diye ayrılması gerekirken bu Van'da yapılamadı. Yeni başlayan küçük çocuklarla ilgili yapılması gerekenler de yapılmadı. Daha fazla personel aktarılması gerekiyordu, lavaboların onların boyuna göre ayarlanması, kullandıkları araç gereçlerin, sıraların onlara göre dizayn edilmesi ya da dönüştürülmesi gerekiyordu ama bunlarla ilgili hiçbir çalışma yapılmadı.
"Ayrıca yeni başlayacak çocukların rapor almaması için de uğraşıldı. Malum, rapor alanların çocuklarının geri zekalı olduğunu beyan edeceği ifadeleri kullanılınca birçok veli çocuklarını okula göndermek zorunda kaldı.
"Böylece içlerinde eğitim öğretim kapasitesi henüz gelişmemiş çocuklar bile okula gitmeye mecbur kaldı. Hâlâ veliler çocukların başında okula gidip geliyor, çünkü çocuklar adaptasyon sorunu yaşıyor."
Berki Van'da hayatın bir parçası haline gelen taşımalı eğitimle gelen sıkıntılara da değiniyor.
"Bu küçük çocukların birçoğu taşımalı eğitimde, ebeveynlerinden ayrı biçimde sabahın erken saatlerinde kilometrelerce yol gidiyor. Bunun çocuk için ne kadar sıkıntılı olduğunu söylemeye gerek yok.
"Derslikler yeterli olmadığı için yaklaşık 1500'e yakın araç farklı okullara öğrenci taşıyor."
Üniversite hazır değil
Şahin Berki'nin verdiği bilgilere göre eğitimdeki sorunlar üniversite düzeyinde de halledilmiş değil.
Berki özellikle üniversite öğrencilerinin yaşadığı barınma imkanlarının kısıtlılığına dikkat çekiyor.
"Öğrencilerin barınma problemleri sürüyor. Zaten üniversitenin içindeki binalar da tamamlanmış değil, çalışmalar devam ediyor. Üniversite de eğitim öğretime tam olarak hazır değil." (YY)