Van'da sivil toplum örgütleri ortak bir açıklama yaparak TZPKurdi'nin çağrısı ve Barış ve Demokrasi Partisi'nin desteğiyle anadilde eğitim hakkı için çocukların okulları boykot eylemine karşı çıktı.
17 STK'nin oluşturduğu Van Sivil Toplum Örgütleri Dayanışma Kurulu dönem sözcüsü Kadri Salaz, bianet'e, "Anadilde ağitim hakkını savunuyoruz ve 40 yıldır bunun için mücadele ediyoruz ama çocukların bu siyasete alet edilmesine karşıyız" dedi.
"Yetişkinler her türlü eylemi yapabilir ama çocukları bunun içine sokmayalım diyoruz. Çocuklar üzerinde bu eylemin olumsuz etkileri olacaktır; katılanlar katılmayanlar arasında sıkıntı çıkacaktır."
Salaz "bir takım tepkiler aldıklarını" ama geri adım atmayacaklarını da ekledi.
İHD katılmıyor ama imzası var
Açıklamanın altında imzası olan örgütlerden Van Kadın Derneği'nden (VAKAD) Zozan Özgökçe de "Boykotun zamanlamasının doğru olmadığını, yeterince tartışılmadan bu eyleme karar verildiğini düşünüyoruz" dedi.
"Çocuklardansa eğitimciler bu tür eylemlere gidebilir, anadilde eğitim hakkı için yapılabilecek herşey tüketilmedi. Tam da [PKK'nin ilan ettiği] ateşkesin sonlanması gündemdeyken bu tür bir eylem gerginliği artırabilir."
Öte yandan, İHD şube sekreteri Sami Görendağ kararın katılmadıkları bir toplantıda alındığını; açıklamaya katılmadıklarını, buna rağmen imzalarının atıldığını söyledi.
Görendağ açıklamayı tekzip edeceklerini, kuruldan da çekileceklerini belirtti. Dernek üyeleri açıklamayla ilgili basın açıklamasına da katılmadı.
BDP güçlü
BDP il başkanı Cüneyt Caniş, kentte boykot kararına bazı mahallelerde yoğun katılım olduğunu, diğerlerindeyse katılımın sınırlı kaldığını belirtti fakat tam bir gözlemleri olmadığını ekledi. Haber Van'a göre, bin öğrencisi olan bir okula sadece 30 çocuk gitti. Polis okula gidilmesi için anons yaptı; yetkililer de okulları dolaştı.
Yine BDP'nin boykot ettiği anayasa referandumuna Van'da katılım yüzde 44'te kalmıştı. Demokratik Toplum Partisi 2009 İl Genel Meclisi seçimlerinde oyların yüzde 48'ini almıştı.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre kentte ilköğretimde 240 bin; ortaöğretimde de 49 bin öğrenci var.
Türkiye Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin anadilde eğitimi de kapsayan kültürel haklarla ilgili maddelerine çekinde koymuş durumda.
Boykota tepki
Açıklamada imzası yer alan kurul üyesi STK'ler şöyle:
VANGIAD, VATBO, VAKAD, SMMMO, VAN OR-SAN, TABİP ODASI, İHD VAN ŞUBESİ, MAZLUMDER VAN ŞUBESİ, ASKF, VAN ARICILAR BİRLİĞİ, ÇATAK-DER, VAN'A HİZMET VAKFI, VAN DÜŞÜNCE PLATFORMU DERNEĞİ, ZİRAAT ODASI, TÜRK-İŞ, MEMUR-SEN, TMMOB.
Açıklamanın tam metniyse şöyle:
"Okullarımızın 20 Eylül 2010 Pazartesi günü açılacak olmasıyla birlikte bazı kesimler tarafından Ana Dilde Eğitime dikkat çekmek amacıyla çocukların okula gönderilmemesi yolunda çağrılar yapmaktadırlar.
Ana Dilde Eğitim İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile temel insan hakkı olarak kabul edilmekte, ayrıca İslam Dini de bu hakkı kabul etmektedir.
Bu hakkın kullanılabilmesi hususunu ilgililerin dikkatine sunmak için seçilen boykot yolu toplumu tedirgin etmiştir. Özellikle çocuklarımızın psikolojisini sarsacak olan bu eylem, öğretmenler ile öğrencileri, öğretmenler ile velileri, idareciler ile velileri ve hatta çağrıya uyup okula gitmeyen çocuklarımız ile uymayan çocuklarımızı karşı karşıya getirecek, toplumsal barışa en çok ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde yeni huzursuzluklara neden olacaktır.
Başta ANA DİLDE EĞİTİM olmak üzere ciddi eğitim problemlerimizin çözümüne katkıda bulunmayacağı belli olan çocuklarımızın okula gönderilmemesi yolundaki çağrılardan vazgeçilmeli, temel haklar kamuoyu ve ilgililerin dikkatine daha meşru ve sağlıklı yöntemlerle sunulmalıdır." (EÜ)