Haberin Kürtçesi için tıklayın
Van'da 15 Şubat günü gözaltında işkenceye maruz kaldıkları doktor raporuna da yansıyan üç çocuk ile ilgili olarak, Cumhuriyet Başsavcılığı'na ihbar ve şikayette bulunan Van Barosu hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) suç duyurusunda bulunması üzerine 67 barodan Van Barosu'na destek açıklaması yapıldı.
"İşkencenin önlenmesi ve insan haklarının güvence altına alınması, baroların temel sorumluluklarındandır" denilen ve 67 baronun imzasıyla yapılan açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı:
"Avukatlar görevini yaptı"
"1136 sayılı Avukatlık Kanunun 76. maddesi barolara 'İnsan haklarını savunmak ve korumak' görevini vermiştir. Van Barosu tam olarak da Avukatlık Kanununun kendilerine görev olarak yüklediği insan haklarını savunmak ve korumak adına hareket etmiştir. Gözaltındaki çocuklarla görüşülmüş, çocukların beyanları tutanağa bağlanmış, çocukların savcılık ifadelerinde de bu hususları belirtmeleri ve doktor raporlarının da bunu teyit etmesi üzerine sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur.
"Dolayısıyla gözaltında işkence ve fena muamele nedeniyle sorumlu emniyet personelleri hakkında derhal soruşturma açılması ve bu konuda açıklama yapılması gerekirken iş bu işkence ve fena muamelenin ortaya çıkarılmasında etkin rol oynayan Baro ve avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasının kabul edilir bir tarafı bulunmamaktadır."
Türkiye'nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin İşkence yasağı başlıklı 3. maddesi, Anayasanın 17. maddesinin hatırlatıldığı açıklamaya şöyle devam edildi:
"Van Barosu'nun yanındayız"
"5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun, çocuğun gözaltında tutulması başlıklı 16. maddesinde belirtildiği üzere 'Gözaltına alınan çocuklar, kolluğun çocuk biriminde tutulur. Kolluğun çocuk biriminin bulunmadığı yerlerde çocuklar, gözaltına alınan yetişkinlerden ayrı bir yerde tutulur. "hükmü gereği gözaltı sonrası Çocuk Karakolu'na götürülmesi gereken çocukların İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü, kamuoyuna yansıyan fotoğraflar, ifade tutanakları ve doktor raporları ile ortaya çıktığı üzere darp ve cebire maruz kaldıkları bir vaka iken, sorumlu emniyet görevlileri hakkında soruşturma açılması yerine Avukatlık Kanununun kendilerine yüklediği görevi yerine getirerek gözaltında işkence ve fena muameleyi ortaya çıkaran Van Barosu hakkında suç duyurusunda bulunulmasının bir izahı bulunmamaktadır."
Konuyla ilgili olarak sürecin takipçisi olacaklarını ve bu süreçte Van Barosu'nun yanında olduklarını belirten 67 baro, "Mağdurunun kim olduğuna bakılmaksızın, işkencenin ve kötü muamelenin her türlüsüne karşı durmak, insanlık onuru gereğidir. Fotoğraf ve adli raporlar ortadayken, işkenceciler hakkında işlem yapmak yerine, durumu ortaya koyan barolara şikayet yoluyla parmak sallamak, en hafif deyimiyle pişkinliktir. İnsan haklarına sahip çıkan ve mesleğimize karşı yapılan saldırılara karşı duran Van Barosu'nun yanındayız" dedi.
İmzacı barolar:
Adana Barosu, Adıyaman Barosu, Afyonkarahisar Barosu, Ağrı Barosu, Amasya Barosu, Ankara Barosu, Antalya Barosu, Artvin Barosu, Aydın Barosu, Balıkesir Barosu, Bartın Barosu, Batman Barosu, Bilecik Barosu, Bingöl Barosu, Bitlis Barosu, Bolu Barosu, Burdur Barosu, Bursa Barosu, Çanakkale Barosu, Çorum Barosu, Denizli Barosu, Diyarbakır Barosu, Düzce Barosu, Elazığ Barosu, Erzincan Barosu, Erzurum Barosu, Eskişehir Barosu, Gaziantep Barosu, Giresun Barosu, Gümüşhane-Bayburt Barosu, Hakkâri Barosu, Hatay Barosu, Iğdır Barosu, Isparta Barosu, İstanbul Barosu, İzmir Barosu, Kahramanmaraş Barosu, Kars-Ardahan Barosu, Kastamonu Barosu, Kayseri Barosu, Kırklareli Barosu, Kırıkkale Barosu, Kocaeli Barosu, Konya Barosu, Kütahya Barosu, Malatya Barosu, Manisa Barosu, Mardin Barosu, Mersin Barosu, Muğla Barosu, Muş Barosu, Ordu Barosu, Rize Barosu, Sakarya Barosu, Samsun Barosu, Siirt Barosu, Sinop Barosu, Şanlıurfa Barosu, Şırnak Barosu, Tekirdağ Barosu, Tokat Barosu, Trabzon Barosu, Tunceli Barosu, Uşak Barosu, Van Barosu, Yalova Barosu, Zonguldak Barosu. (AÖ)