Şırnak Valisi Ali İhsan Su, Cizre’de 4 Eylül – 12 Eylül 2015 tarihleri arasındaki sokağa çıkma yasağı boyunca yaşananlara ilişkin basın açıklaması yaptı.
Yasağın “tuzaklanmış ve patlayıcı yerleştirilmiş hendek ve barikatların kaldırılarak vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması için” getirildiğini söyleyen vali Su, operasyonlar boyunca yedi gerillanın öldürüldüğünü, 25 polisin ise yaralandığını ifade etti.
Yasak boyunca Cizre Devlet Hastanesi’ne 2252 hasta müracaatı olduğunu ifade eden Su, sivil ölümlerine ise değinmedi.
Valiliğin bilançocu
Valilik açıklamasında operasyonların bilançosuna dair şu ifadelere yer verildi:
“150 kilogram patlayıcı ve 39 bomba düzeneği imha edilmiş, 45 hendek ve barikat bertaraf edilmiş, uzun namlulu silahlar ve mühimmatlar ele geçirilmiştir. Ayrıca 7 terörist ölü olarak ele geçirilmiş, 17 bölücü terör örgütü mensubu gözaltına alınmıştır. İlgili birimlerimizin yaptığı analizler çerçevesinde terör örgütü kaybının bu süre zarfında 40-42 civarında olduğu değerlendirilmektedir. Güvenlik güçlerimize yönelik 21 adet roketli, 19 adet el yapımı bombalı ve 2 adet tuzaklı bomba saldırısı gerçekleştirilmiştir. Bombalı ve roketli saldırılarda, 7 zırhlı aracımız hasar görmüştür. İlçede terör örgütü mensupları tarafından açılan ateş sonucu 20 adet elektrik trafosu hasar görmüştür.”
“Sağlık hizmetleri aksamadı”
Açıklamada sokağa çıkma yasağının uygulandığı süre zarfında, vatandaşların başta sağlık hizmeti olmak üzere diğer temel ihtiyaçlarının karşılanması için azami özen gösterildiği söylenirken şu ifadelere yer verildi:
“Sokağa çıkma yasağı süresince, Cizre Devlet Hastanemize 2252 hasta müracaatı olmuş ve tedavileri ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir. Bu süre zarfında 112 Acil Çağrı Merkezine 251 acil vaka çağrısı gelmiştir. Ancak, bu çağrılardan 68’ine, teröristlerin ambulanslara ateş etmesi, kurmuş oldukları bomba tuzaklı barikat ve hendekler sebebiyle maalesef ulaşılamamıştır. Ayrıca, 34 doğum vakasına da ambulans ve sağlık hizmeti sağlanmıştır. Bu hizmetler, Cizre Devlet Hastanesinde 11 doktor ve yeteri kadar sağlık personeli ile gerçekleştirilmiştir.”
HDP: İhtiyaçların karşılanması söz konusu değil
Yasak boyunca Cizre Devlet Hastanesi’nde olan HDP Urfa milletvekili Ziya Çalışkan 10 Eylül’de bianet’e verdiği demeçte “Halkın ihtiyaçlarının karşılanıyor olması gibi bir durum söz konusu değil” demiş; 112 çalışanlarının sadece gündüz saatlerinde çalışabildiğini, yangın söndürmeye giden itfaiyecilere polisin ateş açtığını, birçok sivilin hastaneye kan kaybından ölmüş olarak getirildiğini anlatmıştı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Beyazıt İlhan da sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar nedeniyle Sağlık ve İçişleri Bakanlıklarından randevu istediklerini ancak geri dönüş alamadıklarını söylemişti.
bianet’e konuşan bir memur da, hamile kadınların çok zor durumda olduğunu, doğumların evlerde mahalleli kadınların yardımıyla gerçekleştirildiğini belirtmişti.
“Fırınlar açık tutuldu, erişim için uygun ortam sağlandı”
Vali Su, vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için yeteri kadar market, fırın ve eczanenin açık tutulması sağlandığını ve buralara ulaşılabilmesi için uygun ortam oluşturulduğunu da ifade etti.
Cizreliler: Kimse fırından ekmek alamıyor
Sokağa çıkma yasağı boyunca Cizreliler en büyük sıkıntılardan birinin erzak kıtlığı ve varolan erzağa erişim olduğunu söylemişti. bianet’e konuşan bir devlet memuru “Cizre’nin ortasından geçen İpekyolu Caddesinde zırhlı araçlar var. Cizre adeta ikiye bölünmüş. Cudi, Nur ve Su Mahalleleri Barı tarafında bulunuyor. Kımıldamak mümkün değil. Fırınlar caddenin diğer tarafında olduğu için hiç kimse fırından ekmek almıyor. Ekmeği evde yapma şansımız var” demişti.
Cizre’de açık olan tek bir fırın olduğu ve önünde uzun kuyruklar oluştuğu da haberlere yansımıştı.
Ayrıca Cizre’de öldürülen 10 yaşındaki Selman Ağar'ın annesi Rahime Ağar, günlerce susuz kalan oğlunun iki pet şişeye su doldurmak için evden çıktığını, kan kaybından dolayı yaşamını yitirdiğini anlatmıştı.
Halka teşekkür etti
Şırnak Valisi Su, açıklamasının sonunda şu ifadelere yer verdi:
“Sokağa çıkma yasağının uygulandığı süre içerisinde göstermiş oldukları sabır ve duyarlılık için tüm Cizreli vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.Ayrıca sokağa çıkma yasağı süresince market, fırın, bakkal, eczane gibi işyerlerini terör örgütü mensuplarının tehdidine rağmen açık tutan esnafımıza da teşekkür ediyorum.
“Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehdit eden, kamu düzenini bozan, birliğimize ve beraberliğimize kasteden her türlü faaliyetin üzerine, hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde kararlılıkla gidilecektir.”
Hükümetin yok dediği sivil ölümleri HDP açıklamıştı
İçişleri Bakanı Selami Altınok 10 Eylül’de yaptığı açıklamada sadece bir sivilin öldüğünü söylemişti. Aynı gün A Haber’e konuşan Başbakan Davutoğlu ise “Tek bir sivil kayıp olmayan Cizre” ifadesini kullanmıştı.
Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Twitter hesabından Cizre’de öldürülen sivillerin isimlerini yazarak Başbakan Ahmet Davutoğlu’na “Bunlar sivil değil miydi?” diye sormuş, İzmir vekili Ertuğrul Kürkçü de İçişleri Bakanı’na yönelttiği soru önergesinde öldürülen sivillerle ilgili herhangi bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığını ve otopsi sonuçlarını sormuştu.
Kürkçü'nün verdiği soru önergesine göre;
* Mehmet Emin Levent (25), Sait Çağdavul (19), Cemile Çağırga (10), Osman Çağlı (18), Özgür Taşkın (20), Eşref Erdin (60), Zeynep Taşkın (18), Maşallah Edin (35), Sayit Nayici (17), Selman Ağar (10), Bünyamin İrci (15), Bahattin Sevinik (50), Suphi Sarak (50), Mehmet Erdoğan (75) ateşli silah yaralanması sonucu öldü.
* Meryem Süre (53) isimli yurttaş bomba-atara ait olduğu tahmin edilen şarapnel parçasının böbreğine isabet etmesi sonucu öldü.
* Hacı Ata Borçin (70), Xetban Bülbül (65), İbrahim Çiçek (80), Mehmet Dökmen (70), Şahin Açık (70) isimli yurttaşlar çatışmalar esnasında kalp krizi sonucu öldü.
* Muhammed Tahir Yaramış (35 günlük) isimli bebek ise düşmeye bağlı öldü. (ÇT)