Fotoğraf: Sendika.org
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul’da “30. Onur Haftası” etkinlikleri kapsamında 26 Haziran 2022’de Cihangir'de düzenlenen 29. Onur Yürüyüşü’nde kadınları ve LGBTİ+'ları darp ve tehdit eden İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin hakkında İstanbul Valiliği’nden “soruşturmaya izin yok” kararı çıktı.
Kadın ve LGBTİ+ akvisitlerinden oluşan 11 kişi avukatları Deniz Bayram ve Hatice Tuba Yılmaz, Gülyeter Altepe aracılığıyla, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na, 7 Temmuz 2022’de dilekçe ile başvurdu, Zengin’in yargılanmasını istedi.
Savcılık, 11 kişinin başvurusundan, yaklaşık bir ay sonra İstanbul Valiliği’ne başvurdu, soruşturma izni istedi. Ancak, Valilik, 22 Eylül Perşembe günü başvuruculara tebliğ ettiği kararda, “Zengin’in soruşturmasına izin vermediklerini” açıkladı.
Orantılı güç kullanılmış
Zengin’in soruşturulması ve yargılanması için İstanbul Valiliği’nin yaptığı araştırma sonucunda, kameralara yansıyan şiddet yok sayılırken, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya imzalı, kararda, 26 Haziran Onur Yürüyüşü’nde 373 kişinin “kademeli ve orantılı güç” kullanırak gözaltına alındığı belirtildi.
Kameralara yansıyan şiddetin “görüntüsü yok”
Ayrıca, söz konusu kararda, 11 kişinin iddia ettikleri, darp, işkence ve kötü muameleye dair izlerin “sadece sözlü iddiadan” oluştuğu, bu bilgileri destekleyecek, “belge ve görüntü” olmadığı ifade edildi.
İstanbul Emniyeti’nde tacizci var!
— MorDayanışma (@DayanismaMor) June 27, 2022
Dün İstanbul 30. Onur Yürüyüşü’ne polisin saldırısı ile 300'e aşkın gözaltı oldu.
Polisler, yürüyüş esnasında,gözaltıda onlarca kadını, lubunyayı taciz etti!
LGBTİ+hakları insan haklarıdır! Tacizciler, şiddet ve nefret failleri hesap verecek! pic.twitter.com/6Cdjs0jbmw
Kararın sonuç kısmı şöyle:
“Hanefi Zengin hakkında 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerin Yargılanması Hakkındaki Kanunun 6. Maddesi gereğinde ‘souşturmaya izin verilmemesine’, disiplin yüzünden 7068 sayılı genel Kolluk Disiplin Hükümleri hakkında Kanun Hükmünde Kararname kabul edilmesine dair kanunun 657 Sayılı devlet Memurları Kanunu’na göre, disiplin soruşturmasına konu olabilecek herhangi bir hareketine rastlanmadığından ‘disiplin soruşturması açılmasına gerek olmadığına ve dosyanın işlemden kaldırılmasına, kararın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na tebliğine karar verildi.”
Kararda, Zengin’in soruşturulmasına izin verilmemesine 10 günlük bir itiraz etme süresi tanındı.
Deniz*: Valilik izin vermese de görüntüler şiddeti belgeledi
Zengin’in yargılanması için başvuran kadınlardan Deniz, sokakta açık bir şekilde uygulanan ve görüntülere dahi yansıyan şiddetin valilikçe yok sayılmasına şaşırmadıklarını belirtti. bianet’e konuşan Deniz, “En azından bu suçu işlediğini herkese göstermiş olduk. Valiliğin izin vermeyeceğini zaten tahmin ediyorduk, bu bizi şaşırtmadı. Kolluk güçlerinin o gün uyguladığı şiddeti bir kez daha hatırlatmış olduk. Biz sokaklarda mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
Gazetecileri de tehdit etmişti
26 Haziran’daki Onur Yürüyüşü sırasında AFP foto muhabiri Bülent Kılıç’ı gözaltına aldıran Zengin’in aynı gün bir çok kadın ve LGBTİ+ aktiviste de uyguladığı şiddet kameralara yansımıştı.
Sağlık emekçilerinin, görevi başında öldürülen doktor Ekrem Karakaya için 7 Temmuz’da yaptıkları eylemi takip eden gazetecilere yönelik tavırları ve tehditleri ile de gündeme gelmişti.
Zengin, doktorların eyleminde kameraman Bilal Meyveci’yi “Çektin mi, ayağına bastığımı çektin mi? Ayağına bastığımı çektin mi, çekmediysen sonra görüşürüz!” diyerek tehdit etmişti.
TIKLAYIN - Sağlıkta şiddeti protesto eden doktorlara polis müdahalesi
TIKLAYIN - İstanbul Onur Yürüyüşündeki polis şiddetine karşı suç duyurusu
(EMK)
*Yeni bir hak ihlaline neden olmamak adına, konuşan kişinin gerçek adını kullanmadık.
**İlgili karar metni tarafımızda mevcut.