Fotoğraf: Tuğçe Yılmaz / bianet
Haberin Kürtçesi için tıklayın
İstanbul Valiliği, görevi başında öldürülen doktor Ekrem Karakaya için 7 Temmuz’da İstanbul’da düzenlenen eylemde Artı TV kameramanı Bilal Meyveci’yi engelleyen ve tehdit eden İstanbul Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin hakkında soruşturma izni vermedi.
Valilik, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilen bir 2. Sınıf Emniyet Müdürü’nün hazırladığı “ön inceleme raporu” doğrultusunda aldığı ve Zengin hakkında soruşturma izni verilmemesi kararını Meyveci’nin avukatlarına tebliğ etti.
Mevyeci’nin savunmanlığını üstlenen Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) aktardığına göre kararda sağlık çalışanlarının yapmak istediği yürüyüşün “izinsiz bir gösteri yürüyüşü olduğu, Emniyet Müdürü Hanifi Zengin’in konuyu çok dikkatli bir şekilde takip ettiği, basın mensuplarına grubun içine girmeden ve görevlerini engellemeden görüntü alabilecekleri konusunu ilettiği, bazı basın mensuplarının uyarıları dinlemediği” iddialarına yer verildi.
Meyveci’nin görüntü almasının engellendiği an için ise, “Herhangi bir tehdit unsurunun görülmediği, ayağına bastığına dair herhangi bir görüntünün bulunmadığı, bütün söylemlerin iddiadan ibaret olduğu, bu iddiaları destekler başkaca bir emare olmadığı değerlendirilmektedir” denildi.
Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanunun 6. Maddesi gereğince soruşturma izni vermeyen valilik, Zengin’in disiplin soruşturmasına konu olabilecek herhangi bir hareketine de rastlanılmadığını belirterek disiplin soruşturmasına gerek olmadığına kanaat getirerek dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verdi.
MLSA Hukuk Birimi avukatları, karara karşı İstanbul Bölge İdare Mahkemesine itirazda bulunacak.
Ne olmuştu?
İstanbul Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin, toplumsal eylem ve etkinliklerde gazetecilere ve eylemlere katılanlara uyguladığı şiddet ve taciz ile sıkça gündeme geldi.
Sağlık emekçilerinin görevi başında öldürülen doktor Ekrem Karakaya için 7 Temmuz’da yaptıkları eylemi takip eden gazetecilerle tartıştı, şiddet uyguladı ve tehdit etti.
Artı TV kameramanı Bilal Meyveci de Zengin’in tartıştığı ve tehdit ettiği kişiler arasındaydı. Zengin, Meyveci’ye “Çektin mi, ayağına bastığımı çektin mi? Ayağına bastığımı çektin mi, çekmediysen sonra görüşürüz!” dedi.
Bunun üzerine MLSA Hukuk Birimi, Hanifi Zengin ve olaya karışmış olabilecek diğer kolluk görevlileri hakkında “görevi kötüye kullanmak”, “tehdit”, “iş ve çalışma hürriyetinin ihlali” yönünden suç duyurusunda bulundu ve suç duyurusu üzerine Zengin hakkında tahkikat başlatıldı.
Benzer şekilde Hanifi Zengin'in, 26 Haziran'daki Onur Yürüyüşü’nde de kadın ve LGBTİ+'ları darp ve taciz etti. Bir kadını taciz ettiği anların video kaydı ortaya çıktı.
Onur Yürüyüşünde yaptıkları için hak örgütleri hakkında suç duyurusunda bulundu.
Bunun üzerine tahkikat başlatıldı. Ancak tahkikat sonucunda valilik polisin şiddetini “orantılı” buldu. Valiliğikten “soruşturmaya izin yok” kararı çıktı.
- TIKLAYIN - İstanbul Onur Yürüyüşündeki polis şiddetine karşı suç duyurusu
- TIKLAYIN - Valilik, Polis Amiri Zengin'in soruşturulmasına izin vermedi
- TIKLAYIN - Polis amiri Hanifi Zengin hakkında tahkikat başlatıldı
- TIKLAYIN - Sağlıkta şiddeti protesto eden doktorlara polis müdahalesi
- TIKLAYIN - "Barış" çağrısına polis müdahalesi | Habercilere taciz
(HA)