HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel Validebağ korusuyla ilgili soru önergesi verdi.
Çevre ve Şehircilik Bakan İdris Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle verilen önergede, korunun girişine yapılmasına başlanan dini tesis ve koruya dair planlar yer aldı.
“24 Eylül 2014 tarihinde Üsküdar Belediyesi tarafından yapı ruhsatı verilen 1200 metrekarelik arazide cami, imamevi, dinlenme evi, şadırvan ve musalla taşından oluşan bir yapı grubunun inşa edileceği iddia edilmektedir.”
Tüzel önergede davası süren cami alanına değinerek üç bilirkişi raporunda alana dini tesis yapılmasının uygun olmadığının vurgulandığını dile getirdi.
Rapor: uygun değil
“Raporda ‘10 metre yapı yaklaşım mesafesi yerine 5 metre mesafe bırakılması halinde dahi, söz konusu alanda cami değil, minyatür bir mescit inşasının bile mümkün olmayacağı, ilgililerden alınan bilgilere göre Diyanet İşleri Başkanlığı’nın söz konusu uygulamalardan rahatsız olduğu’ ifade edilmiştir.”
Önergede rapordaki “Söz konusu alanın “1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı Tadilatı ile yeşil alandan çıkartılarak cami alanına alınmasının plan yapım ve yöntem ve tekniklerine uygun olmadığı kanaatindeyiz” ifadelerine de yer verildi.
Ayrıca Mimarlar Odası’nın Üsküdar Belediyesi’nin verdiği ruhsatın hukuka aykırı olduğu yönündeki açıklaması da önergeye koyuldu.
Koru imara açılacak mı?
Önergede yer alan sorular şöyle:
* Üzerine dini tesis yapılacağı söylenen ancak, planlarda yeşil alan olarak gözüken alanın yıllardır otopark olarak kullanılmasından kim sorumludur?
* Birinci derecede sit alanı olan Validebağ Korusu’nun imara açılmasına dair bir karar var mı?
* Validebağ Korusu’nun içinde yapılması planlanan bir proje var mıdır? Var ise bu projeyi kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?
Belediyenin yetkisi var mı?
* Üsküdar Belediye’nin birinci derece sit alanı olan Validebağ Korusu üzerinde tasarrufta bulunma yetkisi var mıdır? Var ise yasal dayanağı nedir?
* İmar hukukuna göre 1200 metrekarelik parsele cami yapılabilir mi? Cami yapılabilmesi için en az kaç metrekare, mescit için kaç metrekare alan gerekmektedir?
* Yapılması planlanan söz konusu dini tesisin var olan otopark alanına sığmayacağı ve Validebağ korusuna taşacağı iddiaları doğru mudur?
Proje uygulanacak mı?
* Yakın mesafede üç tane cami olduğu ve böyle bir tesise ihtiyaç olmadığını iddia eden mahalle halkının, şehir plancıların, mimarlar odasının günlerdir süren itiraz ve tepkilerine rağmen proje yapımına devam edilecek midir?
Süreç
Korunun girişinde otopark alanı olarak kullanılan alana cami yapılmak istenmesi çevre sakinlerinin tepkisine neden olmuştu.
Açılan davada cami inşaatının durdurulması kararı çıktı ancak belediye inşaatı devam ettirdi.
Ardından belediye de bu karara karşı bir karar çıkarttı.
Çevre sakinlerinin tepkisiyle başlayan süreçte inşaat alanının girişine nöbet çadırları kuruldu.
Polis farklı zamanlarda iki kez plastik mermi de kullanarak Validebağ direnişçilerine saldırdı. (YY)