* Fotoğraflar: Validebağ Gönüllüleri / Twitter
Üsküdar Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İstanbul, Üsküdar’daki Validebağ Korusu'nda yapmak istediği rehabilitasyon projesine karşı bölge sakinleri ile doğa ve yaşam savunucularının mücadelesi devam ediyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un “pazartesi çalışmalara başlıyoruz” açıklamasının ardından dün (21 Haziran) alanda nöbete başlayan yurttaşlar, parka bu sabah temizlik gerekçesiyle polis eşliğinde girildiğini duyurdu.
Validebağ Gönüllüleri daha sonra sosyal medyadan yaptığı paylaşımda koruya “çöp toplama bahanesi ile” taşeron firmanın girdiğini yazdı.
#KUSURABAKIYORUZ@hilmiturkmen34
— ValidebağGönüllüleri (@ValidebagKorusu) June 22, 2021
Validebağ Koru'sunun ağacına,kuşuna, sincabına, kelebeğine,kedisine, köpeğine,çiçeğine el sürdürtmeyiz.
Çöp toplama bahanesi ile Koru'ya soktuğunuz taşeron firmayı takipteyiz.
Yıllardır neden çöp toplamadınız, merak içindeyiz?
Taşeronu al da GİT pic.twitter.com/s1QB8Jkg9c
Gönüllüler, parktaki nöbetlerini rehabilitasyon ihalesi iptal edilene kadar devam ettireceklerini açıklarken polis araçları korunun girişinde beklemeye devam ediyor.
Çöp toplama bahanesi ile koruya giremeyeceksiniz!
— ValidebağGönüllüleri (@ValidebagKorusu) June 22, 2021
Polis eşliğinde türlü oyunlar ile bunu yapanlar elbet halkın önünde hesap verecektir!
Korudan Elinizi Çekin. @csbgovtr @hilmiturkmen34 pic.twitter.com/WlpL7oCZME
Dava açıldı
Koruyla ilgili Mayıs 2021’de İBB’nin hazırladığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onaylanarak askıya çıkardığı koruma amaçlı imar planlarının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile idare mahkemesine dava da açıldı.
Dava dilekçesinde Validebağ Korusu'nun imar planları ile kent içi park alanına dönüştürüleceği ve 1. derece doğal sit alanı özelliğini kaybedeceği vurgulandı.
Dava konusu planların, koruma amaçlı imar planları olmakla birlikte, korumadan çok kullanma yönünde fonksiyonlar içerdiği belirtilen dilekçede şu ifadeler yer aldı:
“Yoğun bir fiziki ve inşai faaliyet gerektirecek olan bisiklet, yürüyüş, koşu parkurları, otopark ve fitness alanları yapımı ile düzenlenecek olan rekreasyon amaçlı park, korudaki doğal düzenin yok olmasına ve sit alanı özelliğinin kaybolmasına ve korunun koru olmaktan çıkıp, alelade bir semt parkı olmasına yol açacaktır.
“Dava konusu planlar, daha önce yargı kararları ile iptal edilen imar planları ile hemen hemen aynıdır. Validebağ Korusu, Anadolu Yakasının son kalan koru vasfındaki alanıdır. Bu alanda yapılacak hukuka aykırı her türlü işlem sadece bugüne değil geleceğe de büyük bir zarar verecektir.”
Planın hukuka aykırı olduğu, telafisi imkansız zararlar verebileceği vurgulanarak yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi. İstanbul 6 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na da yazı ile başvurularak ihale yolu ile yapılan hukuka aykırı müdahalenin ivedilikle durdurulması için suç duyurusunda bulunulması talep edildi.
Ne olmuştu?
2014’te iki yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devredilen koruda bölge sakinlerinin tepkisi sonucu faaliyette bulunulamamıştı. 2018’de koru için hazırlanan “Millet Bahçesi Projesi” de hayata geçemedi ve koru doğal yapısını korudu.
TIKLAYIN - Validebağ, Bir Uzun Mücadele
Mülkiyeti Hazine’ye ait olan 354 bin metre karelik Validebağ Korusu’nun 261 bin 5 metre karelik bölümü son olarak bakım ve onarım gerekçesiyle Mart 2020’de Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edildi.
TIKLAYIN - Mimarlar Odası: Validebağ Korusu'na Yeni Yapı Yapılmamalı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 24 Nisan’da Üsküdar ziyaretinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Validebağ Korusu'nda, Üsküdar Belediyesi ile birlikte “Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi” gerçekleştireceklerini duyurdu.
Geçtiğimiz cuma günü yaptığı konuşmada, 21 Haziran Pazartesi günü korudaki projenin başlayacağını açıklamasının ardından ise mahalle sakinleri koruda nöbet başlattı.
17,6 milyon liralık “Rehabilitasyon ve Düzenlenme İşi” ihalesi ile koruda 88 dönümlük alana saha çimi döşenmesi planlanıyor.
Validebağ Korusu hakkında
Altunizade, Koşuyolu ve Acıbadem mahalleleri arasında bulunan Validebağ Korusu, Türkiye’nin 485 kuş türünden 130’una ve 400’ü aşkın kelebek türünden 31’ine, İstanbul’daki 2000 tür otsu bitkinin 200’üne ev sahipliği yapıyor.
1. Derece Doğal Sit Alanı olan koruda, 101 tür ağaç, ağaççık ve çalı saptanmış. Bazıları anıt ağaç statüsünde.
(TP)