Üsküdar’da, Validebağ Korusu içindeki yapılaşmaya karşı mücadele eden Validebağ Gönüllüleri koru alanındaki "restorasyon" projesi kapsamında zarar gören ve tarihi taşları yıkılan atölyelerin önünde basın açıklaması yaptı.
Valibağ Gönüllüleri dün koruda yapılan açıklamada, “restorasyon çalışmasını yakından izlediklerini” belirtti; kafe, restoran yapılacağı iddialarını hatırlattı, koruya zarar verecek uygulamalara karşı uyardı.
Açıklamada, Üsküdar Altunizade’de bulunan 354 dönümlük Validebağ Korusu’nun 1999 yılından bu yana 1. derece doğal SİT alanı olduğunun altı çizildi. Restorasyon yapılan binalarda şimdi çatının olmadığını, ancak binaların tam da çatıları nedeniyle tescilli olduklarını vurguladı.
“Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından eski atölye binalarında başlatılan restorasyon çalışmasını bu nedenle çok yakından izliyoruz.
“2. derece tarihi eser kapsamında tescilli olan bu binalar restorasyon adı altında yıkılmıştır. Oysa binaların tescilli olmaları, çatı bölümlerinin özelliği nedeniyle idi. Şu anda binaların çatısı yoktur.
“Ayrıca, restorasyon sonrasında bu binaların kafe-restoran olarak işletileceği söylenmektedir.
“Adile Sultan Kasrı’nın içi, bahçesi ve Sürekli Eğitim Merkezi adı verilen eski ahır binaları çevresi toplamda yaklaşık 2250 kişiye “kafe-restoran” hizmeti verebilecek durumdadır.
“1. derece doğal SİT alanı olan ve içinde tescilli kültür varlıkları bulunan korudaki mevcut kafe-restoranların doğal ve tarihi dokuyu bozacak kadar çok olmasına karşın, bir kısmının kapatılması gerekirken bir yenisini eklemenin hiçbir gereği ve kamusal yararı yoktur.”
“Koruda yapılaşma istemiyoruz”
Açıklamada, son günlerde koruda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) adına ölçüm yapanların görüldüğü belirtildi. Ölçümlerin sonucunda koruya yeni yollar yapılması, mevcut yolların genişletilmesi, uzatılması ya da asfaltlanması olasılığı dile getirildi ve bundan vazgeçilmesi istendi.
“13 Aralık 2016 tarihinde ise İBB Meclisi, Validebağ Korusu Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı ve plan notlarını değiştirerek kabul etti. Buna göre, Koru’da toplamı 100 m2’yi aşmamak üzere, sökülüp takılabilir, müştemilat türü bir katlı yapılar yapılabilecektir. Ayrıca, kentsel tasarım/peyzaj projeleriyle halka açık rekreasyon amaçlı park ve doğal gezinti ve yürüyüş alanları yer alabileceği belirtilmiştir.
“Korumuzda kaç metrekare olursa olsun, yeni tek bir bina daha yapılmasına karşıyız. Koruda fazlasıyla gezinti ve yürüyüş alanları varken yenilerinin açılmasını istemiyoruz. Validebağ Korusu’nun park değil, 1. derece doğal SİT alanı olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır.”
İmza kampanyası
“Validebağ Korusu’nda yeni kafeye, restorana, yola, binaya veya herhangi bir tesise ihtiyaç görmüyoruz” diyen Validebağ Gönüllüleri change.org’da bir imza kampanyası başlattı.
Atölye binaları önünde nöbet tutmaya başlayan Validebağ Gönüllüleri aynı zamanda koruyu korumak isteyen çevre sakinlerinden ıslak imza da topluyor. (YY)
Validebağ Korusu |
İstanbul'da kent içinde kalan son doğal alan olan Validebağ Korusu yıllardır yapılaşma girişimleri ve buna karşı verilen mücadeleyle anıldı. Koru en son girişine cami yapılmak istenmesi üzerine kamuoyunun gündemine gelmişti. Koru CamiÜsküdar İlçesi, Altunizade Mahallesi, Validebağ Korusu güneyi, 165 pafta, 1313 ada, 178 parsel sayılı taşınmazın güneyindeki tescil dışı yeşil alan, plan tadilatı yapılarak “Dini Tesis Alanı” olarak yapılaşmaya açılmıştı. 2012 yılında başlatılan bu değişikliğe itiraz için mahalle sakinleri imza topladı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne karara itiraz dilekçesi verildi. Davalar2014’te konuyla ilgili açılan beş davaya rağmen, davalar henüz sonuçlanmadan, Üsküdar Belediyesi tarafından alana yapım konteynırı getirildi ve işaretleme çalışması yapıldı. DirenişCaminin yapılmaması için başlayan direniş başlatıldı. Direniş süresince mahalleli alanda nöbet tuttu. 21 Ekim 2014’te sabahı polis eşliğinde alana giren iş makineleri, çevre sakinlerinin işlemin hukuksuz olduğu, davaların sonucunun beklenmesi gerektiğine dair uyarılarına rağmen kazı yapmaya başladı. Mahalle sakinleri mahkemeye başvurarak yürütmeyi durdurma kararı aldı. Ancak karar sonra kaldırıldı. Haftalarca süren direnişe ve davalara rağmen sonunda cami yapıldı ve Temmuz 2015’te açıldı. |