Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Üsküdar'da bulunan ve 1'inci Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı statüsünde yer alan Validebağ Korusu’na belediye tarafından yapılmak istenen yol, Validebağ Gönüllüleri tarafından tepkiyle karşılandı.
Daha önce de “Rehabilitasyon Projesi” adı altında ranta açılmak istenen koruya bugün koruma kurulu kararı olmadan yürüyüş yolu yapılacağı gerekçesiyle kum döküldü.
Belediyenin, doğal sit alanında yol yapma girişimine karşı olan vatandaşlar makinelerin önüne yatarak işlemi engellemeye çalıştı.
Validebağ Gönüllüleri’nin Twitter hesabından paylaşılan görüntülerin altına, “Burası 1. Derece doğal sit alanı koruma kurulu onayı olmadan adım atamazsınız! @uskudarbld koruya verdiğiniz zararın dönüşü yok. Bunun neresini anlamıyorsunuz. Korudan çıkın tüm koru severleri bu saçmalığa dur demeye çağırıyoruz” denildi.
Burası 1. Derece doğal sit alanı koruma kurulu onayı olmadan adım atamazsınız! @uskudarbld koruya verdiğiniz zararın dönüşü yok. Bunun neresini anlamıyorsunuz. Korudan çıkın tüm koru severleri bu saçmalığa dur demeye çağırıyoruz. pic.twitter.com/hNyIP0EBU5
— ValidebağGönüllüleri (@ValidebagKorusu) September 2, 2021
Gönüllülerin hesabından yapılan son paylaşımda da yardım çağrısı yinelenerek dozerin başka bir noktadan koruya girmek üzere hazır bekletildiği kaydedildi.
Ne olmuştu? |
Validebağ Korusu, 1999’da “doğal SİT alanı” olarak tescillendi. 2014’te iki yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devredilen koruya yönelik müdahaleler 2014’te başladı. İki yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen korunun çevresinde birçok cami olmasına karşın girişlerinden birine de cami yapıldı. TIKLAYIN - Validebağ, Bir Uzun Mücadele Koru için 2018’de “Millet Bahçesi projesi” hazırlandı ancak bu proje de gönüllülerin verdiği mücadele sonucunda hayata geçmedi. Üsküdar Belediyesi Meclisi Mart 2020’de, “olağanüstü” gündemle toplandı ve mülkiyeti Hazine’ye ait olan korunun 261 bin metrekarelik bölümünü bakım ve onarım gerekçesiyle Üsküdar Belediyesi’ne tahsis etti. Bu gelişmeden yaklaşık bir yıl sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 24 Nisan’da Üsküdar’ı ziyaretinin ardından sosyal medya hesabından Validebağ Korusu’nda Üsküdar Belediyesi’yle “Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi”ni hayata geçireceklerini duyurdu. 18 Haziran’da yaptığı konuşmada, 21 Haziran Pazartesi günü korudaki projenin başlayacağını açıklamasının ardından ise mahalle sakinleri koruda nöbet başlattı. 17,6 milyon liralık “Rehabilitasyon ve Düzenlenme İşi” ihalesi ile koruda 88 dönümlük alana saha çimi döşenmesi planlanıyordu. İstanbul 11.Bölge İdare Mahkemesi 30 Temmuz tarihli kararında, “Hukuka aykırılığı ortaya konulan işlem nedeniyle, söz konusu taşınmaz üzerinde yapılacak fiili müdahaleler neticesi telafisi güç veya imkânsız zararların doğabileceği hususu açıktır” diyerek "teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına" hükmetti. Validebağ Korusu hakkındaAltunizade, Koşuyolu ve Acıbadem mahalleleri arasında bulunan Validebağ Korusu, Türkiye’nin 485 kuş türünden 130’una ve 400’ü aşkın kelebek türünden 31’ine, İstanbul’daki 2000 tür otsu bitkinin 200’üne ev sahipliği yapıyor. 1. Derece Doğal Sit Alanı olan koruda, 101 tür ağaç, ağaççık ve çalı saptanmış. Bazıları anıt ağaç statüsünde. |
(TP)