İstanbul Valisi Muammer Güler, Taksim'de kutlamaya katılmak isteyen binlerce kişiyi polisin şiddet kullanarak engellemesine karşın, işçilerin kendilerini ifade etmelerine "fazla fazla fırsat verdiklerini" söyledi.
"Taksim olabilir, farklı bir konsept olabilir"
Güler, Taksim'deki kutlamanın sona ermesinin ardından NTV'de katıldığı canlı yayında, gelecek yıl 1 Mayıs için Taksim'i açıp açmayacaklarına dair soruyu yanıtlarken, bunun sendika konfederasyonlarının bakanlıkla görüşüp varacakları ortak karara bağlı olduğunu söyledi. Güler "Bütün sendikaların anlaştığı, Emek ve Dayanışma Günü'nün anlamına uygun, farklı bir kutlama konsepti olabilir. Bu Taksim de olabilir, başka bir yer de olabilir" diye konuştu.
Güler "Taksim uygun değil" diyor ama, durum öyle değil
Ancak Güler'in kişisel görüşü Taksim'in geniş katılımlı kutlamalara uygun olmadığı yönünde. "Senede 50, 60 bunun gibi etkinlik için Taksim'i açarsanız, sıkıntı olur. Bu sembolik kutlamada bile ne sıkıntılar yaşandığını gördünüz" diye savunmaya çalıştı.
Ancak Güler, polis günü kutlaması için Taksim'in nasıl açıldığını, Mecidiyeköy'den Taksim'e kadar trafiğin nasıl kapatıldığını, yılbaşı kutlamalarında ve futbol maçı kutlamalarında Taksim'in izin almaya gerek görülmeksizin nasıl kullanıldığını açıklamadı.
CHP Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Meclis'teki 1 Mayıs görüşmelerinde, İstanbul Belediyesi'nin planlama raporlarından alıntıyla Taksim meydanının 58 bin, Çağlayan meydanının 15 bin metrekare, Taksim'in güvenlik, ulaşım ve büyüklük bakımından uygun olduğunu söylemişti.
"Çalışan olarak endişeliyim"
Güler, Taksim meydanı tartışmaları nedeniyle Emek ve Dayanışma Günü'nde emeğin sorunlarıyla ilgili mesajların yeterince ifade edilemediğini düşündüğünü, bunun "bir çalışan olarak kendisini endişelendirdiğini" de söyledi. Gelecek yıl sözünü ettiği gibi büyük bir kutlamanın emeğin sorunlarının gündeme getirilmesine yararı olacağını söyleyen Güler "Bu yıl bu mesajların alınabildiği kanaatinde değilim" dedi.
"İşçilerin arkasına saklananlar..."
Güler, polisin şiddet uyguladığı insanların "işçi olmayıp işçilerin arkasına saklanan, polise saldıranlar" olduğunu, polisin yalnızca kendine saldırıldığında son çare olarak gaz kullandığını iddia etmeyi de sürdürdü.
Ancak yalnızca bianet editörlerinin bianet ofisi önünde tanık oldukları, sivil polislerin gençleri dövdüğü vaka bile, bunun doğru olmadığını gösteriyor. bianet mensupları, gün boyunca çeşitli noktalarda polisin orantısız kuvvet kullandığına tanık oldu.
Taksim'e kutlama için yürüyen ana gruptakiler de polisin attığı gaz bombalarından etkilenmişlerdi.
68 gözaltı var
Güler'in verdiği bilgiye göre 46'sı erkek, 22'si kadın 68 kişi gözaltına alındı. 11 polis yaralandı; ancak Güler'in deyişiyle "ciddi durumu olan yok." (TK)