Eskişehir Valiliği, Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Ali İsmail Korkmaz’ın öldürülmesiyle ilgili sanıkların yargılanacağı duruşmanın “kamu güvenliğinin sağlanmasında sıkıntı yaratıp yaratmayacağına ilişkin” sorusunu “ciddi sorunlar yaşanabilir” şeklinde cevapladı.
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna imzalı yazıda polis memurları ve sivil kişilerce dövüldüğüne dair görüntülerin dava dosyasında yer aldığı Ali İsmail Korkmaz ile ilgili “protesto eylemlerinde yaralandığı iddiasıyla kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti” cümlesine yer verildi, Korkmaz için yapılan eylemler “provokasyon” olarak nitelendi.
Yazıyı sosyal medyada paylaşan Korkmaz’ın ağabeyi Avukat Gürkan Korkmaz, bianet'e yaptığı açıklamada kardeşi hakkında” Ali İsmail Korkmaz isimli şahıs” denilirken faillerin “emniyet memuru” olarak anılmasına, Korkmaz’ın öldürülmesiyle ilgili ifadelere dikkat çekerek valinin yazısına tepki gösterdi.
Gezi Eylemleri
Mahkeme Ali İsmail Korkmaz’ın öldürülmesiyle ilgili biri polis memuru beş tutuklu sanık ile üç tutuksuz polis memurunun yargılandığı ve ilk duruşması 20 Kasım’da görülecek daavayı güvenlik nedeniyle başka bir yere nakletmeye dair 24 Eylül’de valilikten görüş istedi.
Vali Tuna’nın 27 Eylül’de mahkemeye gönderdiği, 30 Eylül’de dava dosyasına giren yazıda Ali İsmail Korkmaz’ın hayatını kaybetmesinin “Gezi eylemlerini düzenleyen illegal gruplarca propoganda malzemesi yapıldığı” iddia edildi.
Valinin yazısında Gezi Parkı eylemleri “…İstanbul’da marjinal gruplar tarafından başlatılan ve sosyal medya ve internet aracılığıyla …ilimize de sirayet eden” şeklinde yer aldı.
Vali, Eskişehir’deki eylemlerin de “şiddete dönüştürüldüğünü” ve “marjinal grup mensuplarınca kışkırtıp yönlendirmesiyle” “araçlara, mobese kameralarına ve otobüs duraklarında maddi zarar oluştuğunu” öne sürdü.
Korkmaz için yapılan eylemler
Korkmaz için her Perşembe yapılan Adalet Nöbeti yazıda “soruşturma sürecini ve Eskişehir adliyesinde görevli hakim-savcıları etki alanına almaya yönelik” olarak tanımlandı. Eylemler "anti-propaganda" olarak nitelendi.
“Ali İsmail Korkmaz isimli şahısla ilgili olarak Eskişehir Valisinin medyada yayınlanan beyanları üzerinden vali, emniyet mensupları ve hükümet başta olmak üzere kendilerine karşı gördükleri kurumlara ve görevlilere yönelik anti propaganda yapmaktadırlar.”
Şerzan Kurt ve Ethem Sarısülük davaları
Yazıda “Gezi parkı eylemlerinde kitlelerin yönlendirilmesinde etkili olunamaması ve amaçlarına ulaşamaması nedeniyle” DHKP/C’nin “ses getirecek şiddet eylemleri planlaması yaptığının” istihbarat raporlarından anlaşıldığını belirtti. Mayıs 2012 ve Şubat 2013’te altı kişinin tutuklandığı belirtilerek “eylemin muhtemel hedeflerinden birinin de Eskişehir” olduğu öne sürüldü.
Vali Tuna imzalı yazıda polis kurşunuyla Muğla’da öldürülen Şerzan Kurt ve Ankara’da yine polis kurşunuyla öldürülen Ethem Sarısülük davalarına da yer verildi.
Kurt davasında “bölücü ve marjinal sol gruplara mensup şahıslar tarafından provokatif eylemler düzenlediği”; Sarısülük duruşmasında ise “Çağdaş Hukukçular Derneği ile bağlantılı avukatların mahkeme heyeti, sanıklar ve avukatlarına yönelik sözlü/fiili saldırı olayı gerçekleştirdiği” iddia edildi.
Yazıda Ali İsmail Korkmaz’ın “ölümünü bahane eden” örgütler olduğu iddia edildi:
“Gezi eylemlerini gerçekleştiren, grupları yönlendiren, polisle çatışma ortamı oluşmasını sağlayan terör örgütlerinin açık alan yapılanmalarından her biri, farklı farklı yapılara sahip olmasına rağmen Ali İsmail Korkmaz isimli şahsın ölümünü bahane edildiği eylemlerde birlikte hareket ettikleri, adı geçen şahsın hayatını kaybetmesinden sonraki süreçte konuya ilişkin eylemlerde DHKP/C terör örgütüne müzahir kişiler, THKP/C Devrimci Yol Devrimci Gençlik terör örgütünün açık alan yapılanmasına mensup şahıslar ve diğer illegal yapılara mensup şahısların eylem birliği yaptıkları görülmüştür.”
Davanın Eskişehir’de görülmesi
Yazıda Eskişehir’de Ali İsmail Korkmaz için devam eden eylemler ile birlikte “olayın faili olduğu iddia edilen kurumlara ve emniyet mensuplarına yönelik propoganda yapılması, marijinal grupların etkin ve örgütlü eylemleri arttırma çalışmaları, bu tür örgütlerle bağlantılı avukatların Ali İsmail Korkmaz Davası’na katılarak provokatif davranışlarla adli sürecin normal işleyişini sabote edebileceği, Eskişehir’in coğrafi konumu itibariyle kolay ulaşılabilir olmasının ilimizde tertip edilecek muhtemel eylemlerde de diğer illerden yoğun katılım olabileceği değerlendirilmektedir” denildi.
Vali Tuna imzalı yazı, davanın Eskişehir’de görülmesi durumunda “kamu güvenliğinin sağlanmasında ciddi zorluklar yaşanabileceği ve Gezi olayları benzeri şiddet içerikli toplumsal olayların çıkmasına zemin oluşturulabileceği öngörülmektedir” cümlesiyle sonlandı.