Vakit gazetesinin haberinin ardından içki içildiği gerekçesiyle piyanist İdil Biret'in Topkapı Sarayı'ndaki konserini basmaya kalkan Alperen Ocakları üyelerine sanatçılar, gazeteci örgütleri ve hükümetten tepki geldi.
Vakit, "Mukaddes yerde içki su gibi akacak" başlıklı bir haber yayınlamış, ardından da 11 Temmuz'daki konser sırasında sarayın önüne gelen yaklaşık 50 kişi konser afişlerini yırtıp, tekbir getirip, namaz kılmıştı. İçeri girmeleri polis tarafından engellenmişti.
Biret, konserin ardından tepki olarak "Müziğin birleştirici ruhu zedelendi" derken, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Türkiye'yi geriye götürmek isteyen zavallıların bu tür saçma girişimlerine kimse müsaade etmeyecektir" dedi.
Biret'in eşi Şefik Büyükyüksel ise şunları söyledi: "O adamları görseydiniz, 'çalacak piyanist budur' desen gidip üzerine saldırıp bıçaklarlardı. Gözleri dönmüş saldıracak yer arıyorlardı."
Büyükyüksel Vakit Gazetesi'ne dava açmayacaklarını belirterek "Dava açalım da, adamlarını üzerimize gönderip bıçaklatsınlar mı karımı? Bunlar katil" dedi.
Büyük Birlik Partisi Genel Sekreteri Mustafa Destici'yse, "Topkapı Sarayı'nda 'şarabını da kap gel' gibi bir şeyler görüp duymuşlar. Demokratik tepkilerini ortaya koymuşlar" diyerek eylemi savundu.
ÇGD: "Vakit'in haberi yüz kızartıcı"
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay, Vakit gazetesinin İnternet sitesinde, Topkapı Sarayı'ndaki konsere yönelik yürütülen provokasyonun, gazetecilik açısından "yüz karartıcı" bir olay olduğunu söyledi.
"Vakit kışkırtıcılık yapmıştır. Evrensel basın ilklerine aykırı, yüz karartıcı bir olaya imza atmışlardır" diyen Abakay, "önce gazete yönetimi kendini sorgulamalıdır. Medya özgür düşünceye, sanata karşı komplo düzenleyemez, bunu gazetecilik diye de yutturamaz" dedi.
"Bu tür provokatif yazılar, gazeteciliğin bağımsızlık anlayışıyla bağdaşmaz. Bu halkı kışkırtıcı yayın yapmaktır. Basın savcılığını gerekli soruşturmayı yapmaya çağırıyoruz."(BÇ)