*Fotoğraf: AA/Arşiv
Ordu, Trabzon, Amasya, Samsun, Rize, Aksaray, Karaman, Konya, Bolu, Gümüşhane, Artvin Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Şubeleri, illerde artan vakalara ve yüz yüze eğitim ile ilgili açıklama yaptılar.
11 ilin şube başkanı yaşadıkları kentlerde vakaların son dönemlerde artış gösterdiğini ve yüz yüze eğitime geçiş ile ilgili kaygı duyduklarını söylediler.
Eğitimciler, kentlerinde uzaktan eğitime erişebilen öğrenci sayısının oldukça az olduğunu ancak yüz yüz eğitimin de büyük riskler barındırdığını vurguladılar.
Öğrencilerin uzaktan erişimdeki sorunun giderilmesini talep eden eğitimciler, yüz yüze eğitimin ertelenmesi, yüz yüze sınavların iptal edilmesi ve tüm eğitim emekçilerin aşılanması noktasında ortaklaştılar.
TIKLAYIN-Prof. Dr. Saltık: Bu koşullarda okulların açılması facia olur
"3 öğrenciden biri uzaktan eğitime katılamıyor"
Ordu Eğitim Sen Şube Başkanı Sezgin Yılmaz: “Vaka sayısı artan illerde birinci sıradayız. Kentte önlemler bireylerin iradesine bırakıldı. Kamusal önlemler ise ısrarla hayata geçirilmiyor. Böyle bir tabloda okullar açılmak isteniyor ancak bunun için önlemler alınmıyor. Yüz yüze eğitim başlamalı ancak, gerekli koşullar sağlanmazsa Ordu’ da vaka sayısı yüz binde 228 iken yüz yüze eğitime nasıl başlayacaksınız?
“Ordu’da her 3 öğrenciden biri uzaktan eğitime katılamıyor. Köy okullarındaki öğrencilerin ise yüzde 90’ ı uzaktan eğitime ulaşamadı. Öğrencilerin ihtiyacı olan cihaz ve internet erişim sorunu çözülmedi. Kararların yereller üzerinden alınacağı söylendiği için valilik ve il milli eğitime yüz yüze eğitimin ertelenmesi, sınavların iptal edilmesi, okul öncesi eğitim kurumlarında ve özel özel eğitim kurumlarında yüz yüze eğitimin ertelenmesi, uyarılarımızı ilettik.”
TIKLAYIN-"Eşitsizlikler derinleşti, sınavlar yüz yüze yapılmamalı"
Trabzon Eğitim Sen Şube Başkanı Engin Nur: “Vakalar Trabzon’ da artıyor. Trabzon’ da mutasyonlu virüs tespit edildiği açıklandı. Salgının başından bugüne yüz yüze eğitimin başlaması ve gerekli önlemler alınması gerektiği konusunda aylardır mücadele ediyoruz. Ancak hala gerekli önlemler alınmadı, alınmıyor. Trabzon’ da okullarda temizlik görevlisi ve öğretmen eksikliği giderilmiyor.
Acilen temizlik görevlisi ve öğretmen ataması yapılmalı… Trabzon’ da yüz yüze eğitime başlayacağı açıklanan öğretmenlere aşı takvimi, programı açıklanmadı. Basına yansıya aşı görüntülerinin sahada bir karşılığı yok. Trabzon’ da öğrencilerin salgının başından bugüne cihaz ve internet erişimi sorunu devam ediyor.
"175 bin öğrenci uzaktan eğitime hiç erişemedi"
Samsun Eğitim Sen Şube Başkanı Arzu Topaloğlu: "Samsun’da vakalar yüz binde 202’ye çıktı. Yüze eğitime başlayacak öğretmenlerin aşılama takvimi hala açıklanmadı. Taşımalı eğitim Samsun’ da yoğun öğrenciler, öğretmenler en az yarım saat yolculuk ediyorlar.
Samsun’ da 90 bin öğrenci uzaktan eğitime ulaşabilmişken, 175 bin öğrenci uzaktan eğitime hiç erişemedi. Sorunların ve eşitsizliğin derinleşerek arttığı bir gerçeklikte sınavlar iptal edilmelidir. Çocuk işçiliği artıyor, eğitimden kopuş hızlanıyor. MEB’ in görevi sınav değil, öğrencilerin eğitimden kopuşunu engellemektir.
Rize Eğitim Sen Şube Başkanı Ercan Özay: "Rize’ de vaka artışına rağmen fiziksel hareketliliği azaltan kamusal önlemler alınmıyor. MEB tarafından paylaşılan aşı görüntülerinin ise bizim hayatımızda somut bir karşılığı yok.
Yalnızca köy okulu öğretmenlerinin bir kısmının aşılaması başlatıldı. Yüz yüze eğitime başlayacak arkadaşlarımıza ‘aşılamada öncelikli grupta değilsiniz’ mesajları geliyor. Salgının başından bugüne sürekli bir algı kampanyası ile karşı karşıyayız."
TIKLAYIN-"Öğretmenler şimdi aşılansa en az 45 gün sonra bağışıklık oluşuyor"
"Taşımalı eğitim ciddi bir sorun oldu"
Aksaray Eğitim Sen Şube Başkanı Mustafa Kemal Derin: “Yüz binde 108 ile çok yüksek riskli iller kapsamındayız. Son yüz yüze eğitim ve sınav kararlarının pazartesi gününe ertelenmesi önlemlerin ve hazırlıklarının yetersizliğinin kanıtıdır. Okul öncesi öğretmenlerinin ve öğrencilerimizin yaşadığı sorunlar ise MEB tarafından görünmez kılınıyor.
Salgın yayılımının yüksek olduğu koşullarda okul öncesi eğitim kurumlarında yüz yüze eğitim sürdürüldü. Taşımalı eğitim Aksaray’da da ciddi bir sorun. Taşımalı eğitim sonlandırılmalıdır.
Karaman Eğitim Sen Şube Başkanı Lütfü Gündem: “Karaman’ da öğretmen sayısı 326 bin öğretmen var. Köy öğretmenleri dışında hiçbir öğretmene henüz test yapılmadı. Aşılama başlatılmadı. 26 köy ve 2 belde karantina altında… Nüfusun azlığı açısından karantina oranı çok yüksek. (256 bin nüfusa rağmen vaka oranı çok yüksek) Cenaze törenleri, düğünler ise devam ediyor, kamusal önlemler alınmıyor.
48 bin öğrencinin olduğu ilimizde 13 bin öğrenci uzaktan eğitime erişemedi. Her çocuğun istediği okulda eğitim görme hakkına rağmen imam salgında imam hatiplerin kontenjanı artırılarak, Anadolu lisesi kontenjanları azaltıldı.”
TIKLAYIN-"Okullar açılırsa vaka sayılarında ciddi artış olabilir"
"Yüz yüze eğitimi sürdüremeyiz"
Konya Eğitim Sen Şube Başkanı Erdal Demiryakan: “Konya’ da bir haftada vakalar yüz binde 101’e çıkarak yüzde onun üzerine çıktı. Vaka artışına rağmen geçtiğimiz günlerde ilimizde Akp kongresi gerçekleştirildi. Yüz yüze eğitimi savunuyoruz ancak sağlıklı ve güvenli bir ortamda ve gerekli önlemlerin alınması koşulunda savunuyoruz. Aksi durumda yüz yüze eğitim sürdürülemez ve salgın yayılımı artar.
Konya’ da okullar eğitim öğretim yılının başında açıldığında okullarda koruyucu malzemenin eksik olduğunu, ateş ölçümü dahi yapılmadığını yaşadık. Yaşanılan sorunlar noktasında 2 defa Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ nden görüşme talep etmemize rağmen dönüş olmadı. Eğitimde süreç eğitim emekçilerine rağmen yürütülemez. Konya’nın 360 öğrencisinin olduğu merkezi bir okulda dahi uzaktan eğitime 40 öğrenci ulaşabiliyor. Uzaktan eğitime erişim sorunu devam ediyor.”
TIKLAYIN-"Covid-19 önlemleri sıkılaştırılmalı, okullar açılmamalı"
“20 kişilik sınıfta 10 kişi derse erişiyor”
Amasya Eğitim Sen Şube Başkanı Mustafa Ölgün: “Amasya’da aşılama henüz başlatılmadı. Köy okullarında 15 Şubat’ ta gerekli önlemler alınmamasına ve eğitim emekçileri aşılanmamasına rağmen yüz yüze eğitim başlatıldı ve sürdürülüyor. Yüz yüze eğitimde ve uzaktan eğitimde sorunlar devam ediyor.
Merkeze yakın bir köy okulunda dahi 20 öğrencilik bir sınıfta yalnıza 10 öğrenci uzaktan eğitime ulaşabiliyor. Uzak dağ köylerindeki öğrenciler ise uzaktan eğitime hiç erişemiyor. Öğrencilerimiz psikolojik anlamda ciddi sorunlar yaşıyor. Yüz yüze eğitimin başladığı köy okullarında eğitime erişemeyen öğrencilerde en az 1 yıllık öğrenme kaybı olduğunu görüyoruz. Özel okullarla kamu okulları, kamu okullarının kendi arasında eşitsizlikler her geçen gün daha da derinleşiyor.”
TIKLAYIN-"4 metrekareye bir öğrenci düşmüyor, acil okul yapılmalı"
"Uzaktan erişim sorunu devam ediyor"
Gümüşhane Eğitim Sen Şube Başkanı Fikret Ustaoğlu: “Süreç alanın özneleri ile birlikte işletilmiyor. Salgın Gümüşhane’ de artıyor. Art arda karantinaya alınan köy sayısı Gümüşhane’ de artıyor. Salgının başından bugüne bilim insanlarının uyarıları, bilimsel veriler doğrultusunda değil anlık alınıyor.
Gümüşhane ile Trabzon arasında trafik akrabalık ilişkileri, hastaneye ulaşım vb, nedenlerle çok yoğundur ve bu yoğunluk devam ediyor. Yüz yüze eğitim için okullarda alınan tek önlem ateş ölçer ve dezenfektan temini… Uzaktan eğitime erişim sorunu Gümüşhane’ de de devam ediyor.
TIKLAYIN-Liseliler, Ziya Selçuk'a sesleniyor: #neyapacağız
"Salgının başlangıcıdan daha kötü durumdayız"
Bolu Eğitim Sen Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici: “Bolu’da vakalarda yüzde yüz elli oranında bir artış yaşanıyor. Vakaların artışı ile ilgili valiliğin yaptığı açıklamada test sayısının artışı gerekçe olarak ifade ediliyor. Bu durum da bize gösteriyor ki test sayısı artırılmalıdır. Bolu’ da yalnızca 6 köy okulu açıldı.
Artvin Eğitim Sen Şube Başkanı Köksal Gümüş: “Salgının başlangıcından daha kötü bir durumdayız. Taşımalı eğitim ve pansiyonlu okullar başta olmak üzere yüz yüze eğitim başlarsa fiziksel hareketlilik daha da artacak. Sınav açıklaması nedeniyle de Artvin’de öğrencilerin pansiyonlu okullara gelmesi ile fiziksel hareketlilik geçtiğimiz hafta içerisinde de artmaya başladı.
Yüz yüze eğitim için okullarda koruyucu malzeme, öğretmen ihtiyacı, temizlik görevlisi sorunu devam ediyor. Salgında tüm sorumluluk öğretmenlere, okul idarecilerine bırakıldı. Artvin’ de aşılama çalışmaları ise başlatılmadı.” (RT)