* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Vaka sayılarının son ayların en yüksek seviyelerini gördüğü Çin'de COVID-19 kısıtlamaları gevşetiliyor.
BBC'nin haberine göre, pandemiye karşı "Sıfır COVID-19" politikası yürüten Çin, yakın temaslılar için karantina zorunluluğunu devlet tesisinde yedi günden beş güne, evde ise yedi günden üç güne indirecek.
Çinli yetkililer ayrıca ikincil temaslıları kayıt altına almayı bırakacak. Böylelikle pek çok kişi karantinada kalmak zorunda olmayacak.
Çin'in Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, söz konusu değişikliklerin "açılma bir yana, önlem ve kontrolü gevşettikleri anlamına gelmediğini" söyledi. Açıklamaya göre, önlemleri gevşetme kararı, "değişen COVID-19 durumuna uyum sağlamak adına" alındı.
Vaka sayıları artıyor
Öte yandan, Çin'in özellikle başkent Pekin, Guangzhou ve Zhengzhou olmak üzere pek çok kentinde COVID-19 vaka sayıları artış gösterdi.
Çin'de dün (10 Kasım) 10 bin 500'ün üzerinde yeni vaka kayıtlara geçti. Bu, Çin'in en büyük kentlerinden Şanghay'daki vaka artışlarının önüne geçmek için kapanmaya gidildiği Nisan 2022'den bu yana ülkede kayıtlara geçen en yüksek vaka sayısı anlamına geliyor.
Vaka artışlarının yaşandığı Guangzhou kentinin bir ilçesinde, yurttaşlardan dışarı çıkmamaları istendi. Buna göre, her haneden yalnızca bir kişi evin alışveriş ihtiyaçlarını gidermek için dışarı çıkabilecek. İlçede toplu taşıma hizmetler askıya alınırken okul ve işyerleri de kapatıldı.
DSÖ: Ölü sayısı yüzde 10 arttı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 9 Kasım'da COVID-19'un dünyadaki son durumuna ilişkin bilgi paylaşmış, Çin'de vaka ve ölü sayılarının arttığını söylemişti.
Buna göre, haftalık yeni COVID-19 vaka sayısının en yüksek olduğu ülke olarak 401 bin yeni vakanın görüldüğü Japonya öne çıkmıştı. Japonya'yı ise Güney Kore, ABD, Almanya ve Çİn takip ediyordu.
Çin'de bir haftada 539 COVID-19 bağlantılı ölüm kayıtlara geçerken bu, bir haftada ölü sayısının yüzde 10 arttığına işaret ediyordu.
"Sıfır Covid, siyasi istikrarı koruma politikası oldu"
Öte yandan, Çin'i yöneten Çin Komünist Partisi (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi'ni bianet'e değerlendiren Xi'an Jiaotong-Liverpool Üniversitesi Çin Çalışmaları Bölümü'nden öğretim üyesi Doç. Dr. Ceren Ergenç, Çin yönetiminin "Sıfır COVID-19" politikasının siyasi saiklerine dikkat çekmişti:
"Sıfır Covid politikası, sadece kamu sağlığını korumak için değil, aynı zamanda siyasi istikrarı korumak için de bir politika haline geldi... Ama bu politikanın ekonomik faturası çok ağır oluyor... Bu nedenle de Çin'in ekonomi politikaları, daha önceki kongre ve dönemlerde olduğu gibi bir kalkınma önceliği değil, daha aciliyeti olan bir güvenlik meselesi haline gelmiş durumda." (SD)