Meksika'da yeni bir tür evlilik tartışılıyor. Lizbeth Rosas Montero adındaki milletvekilinin federal meclise taşıdığı yeni evlilik biçimi, çiftlerin iki yılda bir evliliklerinin devam edip etmeyeceğini gözden geçirmelerine dayanıyor.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Meksika'da federal meclis, iki yıl içinde yenilenmezse feshedilen bir nikah türü geliştirilmesi fikrini değerlendiriyor.
Başkent Mexico City'nin yönetiminden sorumlu olan federal meclise sunulan tasarıya göre, evlenecek çift, ayrılırlarsa mali düzenlemelerini nasıl yapacaklarına da nikahtan önce karar verecek. Böylece çiftler daha evlilik kararı verecek kadar birbirlerine düşkünken, ayrılmaları halinde gelecekteki çocuklarının bakımını nasıl üstleneceklerini ve nafaka koşulları gibi konuları karara bağlayacak, anlaşmayla kayıt altına alabilecek.
Bu tarz evlilik her ne kadar kötü günlere hazırlık gibi görünse de iyi günlerin devamı için de yolu açık tutuyor. Evliliklerinden memnun olanlar iki yıl içinde nikahlarını yenileyip uzatabilecek ya da "süresiz" hale getirebilecek.
Tasarıyı destekleyenler bu şekilde ayrılma ve boşanmanın hem maddi, hem manevi darbesinin hafifletileceğini savunuyor.
Her iki evlilikten birinin boşanmayla bittiği Mexico City'de, boşanma sürecindeki çiftlerin bir süre ayrı yaşamayı denemesi şartı bulunuyor.
Tasarının dayanağı
Teklifi veren Lizbeth Rosas Montero tasarının, evliliklerin ilk iki yılda devam edip etmeyeceğinin belli olmasına dayandığını söyledi. Rosas Montero'ya göre, "işverenlerle çalışanlar arasındakine benzer bir tür evlilik sözleşmesi" olarak tarif ettiği iki yıllık nikah tarafları yıpranmaktan koruyacak.
Rosas Montero'nun üyesi olduğu Demokratik Devrim Partisi Mexico City'nin bulunduğu eyaletin federal meclisinde çoğunluğa sahip bulunuyor.
İtirazlar
Federal meclise kadar gelen tasarıya karşı çıkanlar da var elbette. Böyle bir adımın evlilik kurumunun temelini sarsacağını savunanlar, böyle bir düzenlemenin "kullan-at" kültürünü geliştireceğini iddia ediyor. Ulusal Ebeveynler Birliği adlı muhafazakâr kuruluş çocukları öne çıkararak itiraz ediyor: "İki yılda bir anne babasının evlilik kontratını yenileyip yenilemeyeceği korkusu yaşayan bir çocuğun yaşayacağı duygusal çalkantıyı tahayyül etmek güç."
Ancak resmi kayıtlar zaten yüksek bir boşanma oranını gösteriyor. 8,5 milyon nüfuslu Mexico City'de her yıl ortalama 10 bin boşanma kayda geçiyor.
Meksiko Federal Meclisi bu tip konularda karar almaktan çekinmiyor gibi gözüküyor. 2008'de "Ekspres Boşanma" denen bir hizmeti uygulamaya koyarak boşanma sürecinin dört hafta içinde bitmesini sağlamıştı. Meksiko, Meksika'da eşcinsel evliliklere izin verilen ilk bölge.
Türkiye'de farklı önerge
Türkiye'deki parti temsilcileri ise Meksikalı meslektaşlarından farklı düşünüyor gibi gözüküyor...
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AKP Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül ile 24 milletvekili, üç gün önce, boşanmalarla ilgili olarak meclis araştırması açılmasını istedi. Milletvekillerinin verdiği önergede "aile kurumunun güçlendirilmesi için birçok ailenin dağılması ve çocukların mağdur olmasına neden olan boşanma olaylarının ve sebeplerinin araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla" bir araştırma komisyonu kurulması gereğinden söz edildi. Önergede istatistikler de yer aldı:
Evlenme hızının 2007'de yüzde 9,09 iken 2009'da yüzde 8,21'e, 2010'da yüzde 7,98'e düştüğü; evlenme sayısının da 2007'de 638 bin 311 iken 2009'da 591 bin 742'ye, 2010'da ise 582 bin 715'e düştüğü gösterildi.
Boşanmalardaki artış da aynı şekilde istatistiki verilerle vurgulandı: 2001'de 91 bin 994, 2007'de 94 bin 219, 2010'da 118 bin 568. Boşanma hızının ise 2007'de yüzde 1,34 iken 2010'da yüzde 1,62'ye yükseldiğinin altı çizildi.
Önergede, "Türk toplumunun ve devletinin temel taşı ve ana birimi olan aile kurumunun sarsıldığı, yara aldığı, tedbir alınmadığı takdirde de geri dönüşü mümkün olmayan noktalara ulaşılacağı"ndan söz edildi.
Önergede evlilik müessesinin güçlendirilmesi istendi. "Ülkemizde meydana gelen, on binlerce ailenin dağılmasına ve on binlerce çocuğun mağdur olmasına neden olan boşanma olayları ve sebeplerinin araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi toplum hayatımıza önemli katkılar sağlayacaktır" denildi. (YY)