Kuzey Kore, uzun menzilli füze ile uzaya uydu fırlattığını açıkladı.
BM Güvenlik Konseyi kararları, ülkelerin nükleer ya da balistik füze taşıma kapasitesi olan füze denemelerini yasaklıyor. Ancak BM yasağına ve uluslararası tepkilere aldırış etmeyen Kuzey Kore, resmi devlet televizyonundan Kwangmyongsong-4 (Parlayan Yıldız-4) adlı uydunun başarılı şekilde belirlenen yörüngeye oturduğunu duyurdu.
Ülke lideri Kim Jong-un, uydu bahanesiyle balistik füze teknolojisi denemesi yapmaya çalışmakla suçlanıyor.
Kuzey Kore, salı günü Uluslararası Denizcilik Örgütü ve Uluslararası Haberleşme Birliği'ne 8-25 Şubat'ta uydu fırlatma denemesi yapacağını bildirmişti. Ancak Güney Kore Savunma Bakanlığı, Pyongyang yönetiminin takvimi öne çektiğini öne sürmüştü.
Dördüncü nükleer denemesini 6 Ocak'ta yaparak hidrojen bombasını test eden Pyongyang yönetimi, dünya yörüngesine gözlem uydusu göndermeyi planladığını açıklamıştı. Uluslararası çevreler, Kuzey Kore'yi uydu bahanesiyle balistik füze teknolojisi denemesi yapmaya çalışmakla suçluyor.
Güney Kore: Beşinci denemeye hazırlanılıyor
Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, bu denemeyi "tolere edilemeyecek derecede provokatif" olarak nitelendirdi. Güney Kore İstihbarat Servisi de, Kuzey Kore'nin beşinci bir nükleer denemeye hazırlandığını iddia etti.
Japonya: Parçaları Pasifik'e düştü
Japonya Başbakanı Şinzo Abe, "Halkımızın tam güvenliğini korumak için eyleme geçeceğiz" açıklamasını yaptı. Japonya'dan yapılan açıklamada ayrıca roketten ayrılan dört parçanın Pasifik Okyanusu'na düştüğünün tespit edildiği belirtildi.
ABD: Tüm önlemler alınacak
ABD, Japonya ve Güney Kore gibi Kuzey Kore'yi kınadı, topraklarını ve müttefiklerini korumak için gereken tüm önlemleri alacağını vurguladı ve BM Güvenlik Konseyi'ni bugün olağanüstü toplantıya çağırdı.
BM'de toplantı
BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun'un siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Jeffrey Feltman'ın bir brifing vereceği toplantının bugün yapılması bekleniyor.
Rusya: Kuzey Kore hukuk kurallarını hiçe saydı
Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kuzey Kore’nin uluslararası hukuk kurallarını hiçe saydığını bir kez daha gösterdiği belirtildi.
Çin'den itidal çağrısı
Çin'den ise taraflara itidal çağrısı yapıldı ve Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying "Kuzey Kore'nin uluslararası kamuoyunun tepkilerine rağmen uydu fırlatma işlemini gerçekleştirmesinden üzüntü duyulduğunu" söyledi.
Menzil tartışması
BBC'nin haberine göre Bazı uzmanlar Kuzey Kore'nin füze programını ABD'yi de vurabilecek menzile sahip kıtalararası balistik füze geliştirme çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Kuzey Kore televizyonunda verilen haberde füzenin menzilinin 10 bin kilometre olduğu ve ABD topraklarına ulaşabileceği belirtildi. Ancak Çin resmi haber ajansına göre Washington yönetiminin füze denemesini yakından izlediği ve ABD ve müttefikleri için "tehdit oluşturmayacağı" sonucuna ulaşıldı.
ABD - Güney Kore arasında kalkan görüşmeleri
Güney Kore yönetimi, ülkede ileri düzeyde bir füze savunma sistemi kurulabilmesi için ABD ile görüşmelere başlayacağını açıkladı. BBC'nin haberine göre Güney Kore'nin üst düzey bir savunma yetkilisi, anlaşma sağlanması halinde, Yüksek İrtifa Terminal Alan Savunması (THAAD) adlı füze savunma sisteminin Kore Yarımadası'nda konuşlandırılacağını ve gerektiğinde sadece Kuzey Kore'ye karşı kullanılacağını söyledi.Güney Kore haber ajansı Yonhap News Agency de bu talebi doğrulayan bir haber yayınladı.
Çin kaynakları bu görüşmenin yapılacağı bilgisini duyurmuştu. THAAD, halen dünyanın en ileri düzeyde füze savunma sistemlerinden biri olarak görülüyor.
Rusya'dan füze kalkanına itiraz
Rusya Devlet Duması Savunma Komitesi Başkanı Vladimir Komoyedov, ABD'nin Güney Kore'ye THAAD sistemleri yerleştirmesi halinde, bunun Rusya için tehdit oluşturacağını söyledi. Sputniknews'in haberine göre Rusya resmi haber ajansı Interfax'a son gelişmeleri değerlendiren Komoyedov, "ABD'nin Güney Kore'ye THAAD sistemlerini yerleştirmesi, bizim çıkarımıza uygun değil. Bu sistemler, güvenliğimizi artırmaz, aksine Rusya'nın nükleer kuvvetleri için de tehdit oluşturur" dedi. (HK)
Kuzey Kore'nin roket denemeleriMayıs 2015: Kuzey Kore, denizaltıdan fırlatılan bir füze denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini açıkladı, ancak açıklama şüpheyle karşılandı. Aralık 2012: Kuzey Kore, yörüngeye bir uydu yerleştirdiğini açıkladı, ABD savunma yetkilileri 'yörüngede bir nesnenin bulunduğunu' teyit etti. Nisan 2012: Kuzey Kore'nin fırlattığı bir roket havada infilak etti ve denize düştü. Nisan 2009: Kuzey Kore, başarıyla bir füze fırlattığını açıkladı, ABD denemenin başarısız olduğunu, füzenin denize düştüğünü duyurdu. Temmuz 2006: Kuzey Kore Taepodong-2 füzesi fırlattığını açıkladı, ABD füzenin denize düştüğünü duyurdu. (Kaynak: BBC Türkçe) |