Astsubay Hüseyin Güneş Özmen’in eşi, stajyer doktor Ayşe Yılbaş’ı öldürmekten yargılandığı davada sanığın akli dengesinin yerinde olmadığını iddia etmesi üzerine istenen adli tıp raporu hâlâ gelmedi.
Dava 23 Aralık'a ertelendi
Çok sayıda feminist avukatın da izlediği İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesinde, bugün görülen altıncı duruşmayı Avukat Meriç Eyüboğlu anlattı.
"Çocuğa cinsel istismardan yargılanan Vakit yazarı Hüseyin Üzmez'in (76) tahliyesine neden olan Adli Tıp Kurumu raporu bir günde çıkarılmıştı. Yılbaş davasında geride kalan iki celsede de gelmeyen raporun üçüncü celsede gelip gelmeyeceğini bilmiyoruz. Üzmez davasında gösterdikleri hızı kadın cinayetleri davalarında da göstermelerini talep ediyoruz."
Dava Adli Tıp Raporunun gelmemesi nedeniyle 23 Aralık'a ertelendi.
Daha önceki duruşmalarda Özmen’in avukatının zanlının cinayeti işlerken akli dengesinin yerinde olmadığını iddia etmesi üzerine Yılbaş’ın avukatları “Akli dengesi yerinde olmayan birinin askerlik görevini nasıl sürdürebildiğini” sormuştu.
Hakim, Özmen’i, akli dengesinin yerinde olup olmadığının kontrol edilmesi için Adli Tıp Kurumuna sevk etmişti.
"Bir cuma öğle vakti seni öldüreceğim" demişti
Yılbaş boşanmak istediği kocası astsubay kıdemli çavuş Özmen tarafından 22 Şubat'ta silahla öldürülmüştü.
Yılbaş'a "Bir cuma öğle vakti seni öldüreceğim" diyen Özmen 13 Mayıs'ta ilk duruşmada "olay anında kendinde olmadığını" söylemişti.
12 Haziran tarihinde yapılan ikinci duruşmada ise hakim davaya müdahil olmak isteyen kadın örgütlerinin bu taleplerini "olayda bu kurumların zarar görmedikleri" gerekçesiyle reddetmişti.
Avukat Eyüboğlu, Yılbaş davasında feministler olarak müdahillik talepleri kabul edilmese de Yılbaş'ın ailesinin kendilerine vekalet vermesiyle müdahil olabildiklerini söyledi.
"Kadınların müdahil olması davanın erkek egemen işleyişini önleyebilir"
Feminist kadınlar kadın cinayetlerinde her dava için bir feminist örgüt adına müdahillik talebinde bulunuyorlar.
Güldünya, Pippa Bacca, Sevim Zarif'in öldürülmesi davalarında da talepleri reddedilen kadınlar, kadın katli davalarında öldürme suçunun yaşayan diğer bütün kadınlar için tehdit oluşturduğunu savunarak mağdur olduklarını belirtiyorlar.
Eyüboğlu müdahil oldukları takdirde hukuken içeriğe de müdahalede bulunma fırsatlarının olduğunu ve bunun aksaklıkların giderilmesinden, itiraz etmeye, sürecin hızlı işlemesine pek çok avantaj demek olduğunu, her şeyden önceyse davanın erkek egemen işleyişle yürümemesine olanak sunduğunu ifade etti. (EZÖ)