"Kendi kurduğu hukuk düzenini kim olursa olsun o topraklarda yaşayan her birey ve kuruma uygulamak, egemenliğin olmazsa olmaz temel ilkesidir. Tasarının bu biçimde yasalaşması durumunda yargının iki başlı duruma gelmesi yanında işte bu egemenlik haklarımızın kısıtlanması da kaçınılmaz olacaktır."
Türkiye Barolar Birliği (TTB) "arabuluculuk hizmetinin avukatlar, barolar ve TBB tarafından yerine getirilmesi" gerektiğini söyleyerek tasarının tümüyle yeniden düzenlenmesini istiyor.
TBMM AB Uyum Komisyonu, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanun Tasarısını kabul etti. Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan tasarı vatandaşların hukuki anlaşmazlıklarının ilgili mahkeme yerine arabulucular aracılığıyla çözmesini öngörüyor.
Baro eyleme hazırlanıyor
İstanbul Barosu yazılı açıklamasında tasarıyı eleştiriyor:
"Yasalaştırılmak üzere olan HUMK Tasarısının 142. ve 145. maddelerinde de yer verilen arabuluculuğa ilişkin hükümler ile hukuk alanının dışına çıkılmak isteniyor. Kaldı ki yasalaştırılmak istenen tasarı aleniyet unsuru taşımadığı için gerçek bir denetimin sağlanma olanağı da olmayacak. Çok hukukluluk gerçekleşecek. Yasa dışı oluşum ve güç odakları yargı organlarının yerini alacak uygun ortamı bulmuş olacaklar."
Aydın tasarının geri çekilmemesi durumunda eyleme geçeceklerini ilan ediyor.
TBB de tasarıya tepkili
TBB'nin açıklamasında arabuluculuğu ancak avukatların yapabileceğini savunuyor:
"Arabuluculuğun avukatlar aracılığıyla kurumlaştırılmasının sağlanması, sadece hukuk fakültesi mezunları ve avukatların arabulucu olması gerekir. Arabuluculuğun doğrudan Adalet Bakanlığı’na bağlı bir kurum olarak düzenlenmesi sakıncalıdır. Tasarı, 'hukuk fakültesini bitiren herkes avukat olabilir ancak ara bulucu olamaz' anlayışındadır. Yeni bir meslek türü yaratılmaktadır. Ancak ara bulucunun başka işler de yapıp yapmayacağı belli değildir."
Arabuluculuk Tasarısı:
Kamuoyunda, ''Mahkemesiz Adalet Projesi'' olarak nitelendirilen ve hukuk uyuşmazlıklarının ''Arabuluculuk'' yoluyla çözümünü öngören düzenleme, yabancılık unsuru taşıyanlar da dahil olmak üzere, ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iş veya işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlıklarında uygulanacak.
Tasarıyla, taraflar, dava açılmadan önce veya davanın görülmesi sırasında arabulucuya başvurabilecek. Mahkeme, tarafları arabulucuya başvurmak konusunda teşvik edebilecek.
Gizlilik hükümlerine aykırı hareket ederek bir kişinin hukuken korunan menfaatinin zarar görmesine neden arabulucu, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Arabulucu olmak için 4 yıllık lisans eğitimi alma, arabuluculuk eğitimini tamamlama ve bakanlıkça yapılan yazılı ve uygulamalı sınavda başarılı olma şartı aranacak. (EZÖ)