Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa çalışmalarının Mart ayının sonuna kadar bitmesini istediklerini belirtti.
Erdoğan, grup toplantısında yaptığı konuşmada "Bitmemesi halinde, Ak Parti'nin bu konuda yaptığı çalışma Meclis gündemine taşınacaktır. İnşallah Meclis gündeminde bizim yeni anayasa tasarımızı böylece orada halkımıza, milletimize sunmuş olacağız. Eğer biz parlamentoda beklediğimiz desteği aldığımız anda bunu gündeme getiririz, referandum gücünü yakaladığımız anda da biz millete gideriz" dedi.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun başkanlığını yürüten TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yeni anayasa çalışmalarının Mart sonuna kadar bitmesine yönelik açıklamalarına işaret eden Erdoğan, "Bu çalışmaların Mart sonuna kadar bitmesi noktasında Meclis Başkanımızın açıklamasını bekliyoruz" diye konuştu.
"Süre dayatması uygun değil"
Milliyet Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Oktay Vural, Başbakan Erdoğan'ın bu açıklamasına ilişkin, Türk milletinin anayasasının yapıldığını dolayısıyla Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndaki milletvekillerine bu tip bir süre dayatmasının uygun olmadığını ifade etti.
Vural, "Anlaşılan o ki AKP'de bir uzlaşma arayışı yoktur, kendi oyununu oynamak istiyor. MHP olarak biz demokrasimizin sorunlarını çözebilmek ve milli mutabakatla oluşturulacak bir anayasa hazırlamak amacıyla görüşlerimizi bu komisyona iletmeye ve azami mutabakatı sağlama gayretlerimizi sürdüreceğiz" dedi.
"Başbakan uzlaşmadan kaçmasın ve bu konuda azami bir mutabakatı sağlayacak girişimleri de engellemesin."
BDP ve CHP kısıtlamaya karşı
Cemil Çiçek, konuyla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Barış ve Demokrasi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile 2 Ocak'ta görüşmüştü.
Her iki lider de zaman kısıtlamasına tepki göstermişti. Kılıçdaroğlu, "Yürütme organının veya siyasal partilerin yetkililerinin yasama organına müdahale ederek zaman kısıtı getirmesinin doğru olmadığını ifade ettik" derken, Demirtaş da şunları söylemişti:
"Anayasa Uzlaşma Komisyonu zaman baskısı altında çalışmamalıdır. Anayasa çalışmalarını desteklemeye devam edeceğiz."
Meclis Başkanı Çiçek de Anayasa çalışmalarıyla ilgili olarak, "Dört siyasi parti olarak geri dönülmez bir noktadayız. Bizim bu işi sonlandırmamız gerekiyor. Bu işin bir an evvel yoğun bir çabayla sürdürülmesi noktasında genel bir yaklaşım var" dedi. (AS)