* Fotoğraf: CHP Basın
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Nakliyat İş Sendikası öncülüğünde Edirnekapı’daki Uzel Fabrikası önünde direnişe geçen işçilerin eylemi iki haftayı geride bıraktı.
1960’lı yıllarda yerli traktör üretmeye başlayan Türkiye’deki ilk büyük sanayi işletmelerinden biri olan İstanbul Edirnekapı’daki Uzel Fabrikası, 2013 yılı sonunda resmen iflas kararı verdi. Ardından tasfiye işlemleri başlayan fabrikada çalışan 2 bin 200 işçinin 5 aylık maaşı ve tazminatları 13 yıldır ödenmiyor.
13 yıldır mücadelelerini sürdüren işçiler bir kez daha direnişi yükseltme kararı aldı ve fabrikanın önünde eyleme başladı.
“İşveren davadan feragat etti”
Nakliyat İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu direniş çadırı önünde yaptığı açıklamada, 2 milyar 300 milyon lira değerindeki fabrika arsasının 223 milyona satıldığını belirterek kamunun zarara uğratıldığını söyledi:
“Burada açıktan kamunun zarara uğratıldığı bir süreç var. Uzel Makinanın yanı başında, 14 bin metrekare olan arsası peşkeş çekildi. Piyasa değeriyle bu arsanın değeri tam 2 milyar 300 milyon lira olması gerekir. Ama ne kadara satıldı? 223 milyona. Önder Uzel, istinaf mahkemesi aşamasında davadan feragat etti.”
“Hukuk dışı yöntemle tasfiye edildi”
CHP İstanbul milletvekilleri Yüksel Mansur Kılınç ile Sera Kadıgil işçilerin direniş çadırını ziyaret etti.
Kılınç buradaki konuşmasında, “Biz Uzel sorununu çözeceğiz. Haksızlığa uğrayan, ter döken, hakkını alamayan, işe giremeyen, işsiz kalan emekçilerle, yani emek dünyasıyla birlikte emeğin sorunlarını çözeceğiz” dedi.
Aynı zamanda bir avukat olarak da Uzel dosyasını takip ettiğini belirten Sera Kadıgil de Uzel’in tamamen hukuk dışı bir yöntemle tasfiye edildiğini ve işçilerin haklarının gasp edildiğini ifade etti.
Ne olmuştu?
1960’lı yıllarda yerli traktör üreten Türkiye’deki ilk büyük işletmelerden biri olan Uzel’de, o yıllarda DİSK’e bağlı Maden-İş Sendikası’nın güçlü bir örgütlülüğü bulunuyordu.
15-16 Haziran direnişine önemli katılım sağlayan öncü işletmelerden biri olan Uzel’de çalışan 2 işçi 1977 1 Mayıs katliamında yaşamını yitirdi. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra Türk- Metal Sendikası’nın örgütlendiği fabrika, 2008 yılından itibaren tasfiye sürecine girerken 2 bin 200 işçi çalışıyordu.
Maaşları aylarca verilmeyince işçiler eyleme başladı. Türk Metal’in tüm hakların verileceğine dair işçilere söz vermesi üzerine eylem sona erdi. Ancak aradan geçen yaklaşık 13 yılda işçilerin hiçbir hakkı verilmedi.
Fabrika 2013 yılında resmen iflas sürecine girerken makine ve ekipmanları bina içerisinde bekletilmeye devam ediyor. 2019 yılında yapılan ihale ile fabrikanın piyasa değeri 2 milyarın üzerinde olan 14 bin metrekare arsası 233 milyona Vera Varlık adlı şirkete satıldı ve şirket Uzer ailesinin borçlarını devraldı. (AS)