Kapatma kararını "çağdışı bir uygulama" olarak nitelendiren ÇGD açıklamasında, "Aynı gruba ait beş televizyon kanalının RTÜK tarafından bir ay gibi uzun bir süre boyunca kapatılması, zamanlaması ve yaşanan olaylar da dikkate alındığında, kararda siyasi etkilerin rol oynadığını düşündürtmektedir" denildi.
"Medya-siyaset-ticaret ilişkilerinin iletişim ortamını yozlaştırdığı" uyarısında bulunan ÇGD Yönetim Kurulu, "RTÜK'ün yapısı ve yetkilerinin yenden tartışılmasını, televizyonları karartmak, radyoları susturmak gibi uygulamalardan vazgeçilmesini" istedi.
Medya-siyaset-ticaret ilişkileri
ÇGD Yönetim Kurulu'nun konuyla ilgili yazılı açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
* Medya-siyaset-ticaret ilişkilerinin ülkenin iletişim ortamını ne denli yozlaştırdığı her gün yeni örneklerle kanıtlanmaktadır.
* Medya dışında her alanda faaliyet gösteren, bankacılıktan ticarete, enerji sektöründen sağlık sektörüne kadar her alanda 'iş yapan' holdinglerin medyaya hakim olmaları ve iktidarlarla girdikleri ilişkiler her şeyden önce doğru haber alma hakkından yoksun kalan vatandaşları ve medya çalışanlarını birer kurban durumuna düşürmektedir.
RTÜK'ün yapısı yeniden tartışılmalı
* Kararan televizyon ekranları için kampanyalar düzenleyenler, buralarda çalışan gazetecilerin maaşlarını ödemek konusunda aynı duyarlılığı göstermemekte, çalışanlarına televizyon karartmak kadar çağdışı bir anlayışla davranmaktadır.
* Aşırı ticarileşme, tekelleşme ve medya-siyaset iç içeliğinin zaman zaman siyasileri de rahatsız ettiği gözlenmektedir.
* Demokratik toplumlarda bu rahatsızlıkları aşmanın yolu ekran karartmaktan değil, tekelleşmenin önüne geçen, medya ve siyaset arasındaki göbek bağını kesen, aşırı güçlenmiş medya patronları karşısında sendikasızlaştırılarak güçten düşürülen gazetecileri güçlendiren yasal düzenlemeleri yapmaktan geçer.
* Bu çerçevede, RTÜK'ün yapısı ve yetkileri de yeniden tartışılmalı, televizyonları karartmak, radyoları susturmak gibi uygulamalardan vazgeçilmelidir. (BB/NK)