Halkidiki'de çatışma
Yunanistan Sosyal Forumu, 20 Haziran'da Neo Marmara Köyü'nün Halkidiki bölgesinde yapılacak "kırmızı hattı zorlama" eylemi öncesinde yaptıkları toplantıyla, eylemi nasıl gerçekleştireceklerini konuştu.
İçerisinde Troçkistlerden Meclis'te 7 milletvekili bulunan Sinaspismos(Yunanistan İlerici Sol Koalisyonu)'a kadar geniş bir yelpazeyi barındıran Ekonomik ve Sosyal Haklar Dayanışma Ağı (DİKTİO), polis barikatının zorlanmasını ama çatışmaya girilmemesini önerirken; Kara Blok, direkt çatışma kararı aldı.
Saat 13.00'da Marmara Köyü'nün meydanında toplanan gruplardan DİKTİO ve Kara Blok barikatı zorlarken, aralarında Sosyalist İşçi Partisi'nin (SEK) de olduğu gruplar barikat zorlama eylemine destek verdi. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise, Neo Marmara Köyü'nün spor salonunda protesto gösterisi yaptı.
Marmara Köyü'deki barikat zorlama eylemi 16.30'a kadar sürerken, polisin özellikle sahil bölgesinde, Cenevre Sözleşmesi gereğince kullanılması yasaklanan gaz bombalarının seyreltilmiş halini göstericilerin üzerine atması tepki çekti.
Sahilde geniş güvenlik eylemi alınırken, Köy ile zirvenin yapıldığı Porto Karas Oteli'nin arasındaki bölgesinde sahil güvenlik botları ve savaş gemileri önlemler aldı.
Eylemin yapıldığı Marmara Köyü'ndeki yerel sendikalar ve maden işçileri de 3 günlük grev ilan ederek eyleme destek verdiler.
Maden işçileri işten çıkarmaları protesto ederken, Çiftçiler Sendikası da göçmen işçiler problemini öne çıkardı. Sayfiye yeri olarak bilinen Marmara, Neo Mudanya, Sintonia, Metamorfosis köylerin de göçmen işçiler yoğunlukta.
Negri özel izinle konuştu
17.00' gibi grupların dağılmasından sonra Kara Blok 1974 yılından beri işgal altında tuttuğu Teoloji Fakültesi'ne çekilirken, Yunanistan Sosyal Forum'unu Panehiki Spor Salonu'nda aralarında Antonio Negri'nin de olduğu konuşmacılar bir forum gerçekleştirdi.
Antonio Negri, forum süresince aldığı destek kadar, özellikle işçi sendikaları tarafından da eleştirildi. Negri konuşmasında, "Avrupa'nın sosyal olarak kendini yeniden tanımlaması gerektiğini, ekonomik olarak tanımlanan Avrupa kültürüne karşı, kurulan dayanışma ağlarıyla sosyal bir Avrupa kavramının yaratılması gerektiğini" söyledi.
Selanik'te yapacağı konuşma için gözaltında tutulduğu İtalyan hükümetinden özel izin alan Negri, İmparatorluk'un artık teorik bir kavram olmaktan çıktığını ve çeşitli vesilelerle ağırlığını hissettirdiğini söylerken, İtalyan hükümetinin göçmen işçiler konusuna dikkat çekti.
21 Haziran Cumartesi günü ise 17.00'da Venizelos Meydanı'nda yapılacak olan ve bütün gurupların katılacağı ortak gösteri öncesi forumlar, atölye çalışmaları yapıldı.
Forumlar ve büyük yürüyüş
SEK ve onu destekleyen gruplar Karşı Zirve adı altında "21. Yüzyılın Amerika Birleşik Devletleri (ABD)", "Kan ve Petrol- Ortadoğu'nun Tarihi", "Filistin ve İsrail- Barış İçin Bir Plan Var mı?" ve "Emperyalizm Ne Anlama Geliyor" başlıklı paneller düzenledi. Panelde İstanbul Sosyal Forumu'ndan Levent Şensever de "21. Yüzyılın ABD'si" başlıklı panelde konuşmacıydı.
Karşı Zirve adı altında yapılan panellerle aynı saatlerde Aristotales Üniversitesi'nde ise work-shoplar gerçekleştiriliyordu. Kadın grupların ağırlıkta olduğu panellerde, "Beyaz Kadın Ticareti", "Göçmenlik ve Kadın", "2004 Atina Olimpiyatları" üzerine sunumlar gerçekleştirilirken, 2004 yılındaki olimpiyatların Yunanistan'da yapılmasını istemeyen gruplar da kampanya gerçekleştirdi.
Venizelos Meydanı'ndaki gösteri Yunanistan Sosyal Forumu'nun bileşeni olan dört ayrı eğilim arasındaki farkları da gözler önüne serdi.
DİKTİO'nun da bulunduğu kortejin başına, misafir olmaları vesilesiyle Türkiye'den Halkevleri, İtalya'da COBAS, Avrupa İşsizler Hareketi- Berlin Şubesi, Fransız Çiftçi Hareketi ön sırada yer alırken, Yunanistan ve yurtdışında yaşayan Türk grupları da bu kortejdeydi.
Anti- Kapitalistler, Greenpece, SEK'in bulunduğu kortejde ise Türkiye'den Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Konfederasyonu (KESK) da yer aldı.
KKE ise daha Amerikan Konsolosluğu'nda abluka eylemi gerçekleştireceğini deklare etmişti, eyleme Türkiye'den Emeğin Partisi (EMEP) ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) de destek verdi.
Anarşist Kara Blok grubu ise, işgal ettiği Teoloji Fakültesi'nden çıkarak yürüyüşün başlamasından önce polisle çatışmaya girdi. Bu çatışmada polisin Halkidiki'de kullandığı gaz bombasından daha ağırını, kullanması, birçok göstericinin yaralanması ve dikkat çekiciydi.
Çatışmaya girmeyen diğer gruplar ise, anarşistlere sloganlarıyla destek verirken, PASOK'un elinde bulunan belediye hoparlörlerinden polisin şiddet kullanmaması uyarısı yapıyordu. Bu uyarıya sendikalar ve diğer kitle örgütlerini de yaptığı şiddeti durdun çağrısı eklendi.
Polis'in giremediği üniversiteler
Çatışmaya katılmayan gruplar yollarını değiştirerek Venizelos Meydanı'nda kurulan konser alanına kadar süren bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Eylemden sonra polisin şiddetin dozajını yükselttiği görüldü.
Teoloji Fakültesi'ne girmek isteyen polise öğrenci ve öğretmenlerden oluşan konsey izin vermedi. Yunanistan'da 1974'den beri polisin üniversiteye ve üniversite sınırlarına dahil olan kaldırımlara girmesi yasak. Polis izin alamayınca abluka yaparak, üniversiteye girenleri gözaltına almaya başladı.
DİKTİO'nun gençlik hareketi olarak bilinen VİRUS, ablukayı kırmak için üniversite önünde eylem yaptı polis Aralarında COBAS üyesi olan bir kişinin da bulunduğu 70 kişiyi bu eylemde gözaltına aldı. (NK/BB)