Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Tüketici Birliği Federasyonu, uzaktan eğitimde bilgisayar, internet, cep telefonu gibi materyal eksikliği yaşayan öğrenciler için “Gelece Bağış” kampanyası başlattı.
31 Ağustos'ta başlayan uzaktan eğitimin üçüncü haftası biterken, öğrencilerin büyük bir bölümü hala bilgisayar, internet, cep telefonu ve televizyon gibi eğitim materyallerine erişemiyor.
Tüketici Birliği Federasyonu, geçen başlattığı kampanya çerçevesinde internet, ikinci el cep telefonu, bilgisayar gibi uzaktan eğitimde ihtiyaç duyulan materyallerin ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştırılması için çağrıda bulundu.
"3 milyon 17 bin öğrencinin interneti yok"
“Geleceğe Bağış” kampanyasına ilişkin bianet’e konuşan Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Bülent Deniz, 3 milyon 17 bin öğrencinin internete erişiminin olmadığını söylüyor ve ekliyor:
“Bazı öğrencilerin interneti yok, bazılarının ise hiç internet alt yapısı yok. Öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun bilgisayar, cep telefonu gibi uzaktan eğitim materyalleri yok. Bizde eğitim fırsat eşitliği gereği, öğrencilerin eksikliklerinin giderilmesi için “Geleceğe Bağış” kampanyası başlattık. Çünkü çocuklarımız bizim geleceğimiz.
"Kullanılmayan bilgisayarlar evde durmasın"
"Kamuoyuna çağrıda bulunduk. Evlerinde kullanmadıkları ikinci el bilgisayar ve cep telefonlarını ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaştırmalarını istedik. Türkiye’de evlerinde ikinci bir cep telefonu ya da bilgisayar olan insan sayısı çok fazla bunu biliyoruz.
"Bunlar evde durmasın geleceğimiz olan çocuklara ulaştırılsın. İnternet erişimi olmayan öğrenciler için de askıda fatura var. Herkes ihtiyaç sahibi bir öğrencinin faturasını ödemek için üzerine düşeni yapmalı.”
"Öncelikli görev devlete düşüyor"
Uzaktan eğitimin öğrenciler arasındaki eşitsizliği derinleştirdiğini belirten Deniz, eğitimde fırsat eşitliğini devletin sağlaması gerektiğini belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “ Aslında bu görev öncelikle devlete düşüyor. Köydeki çocukla şehirdeki çocuğun eşit koşullarda eğitim almasını devlet sağlamalı.
"Milyonlarca öğrenci şu an materyal eksikliği nedeniyle eğitimden uzak. Bu koşulları sağlamak devletin görevi. Ancak devlet bunları yapmaktan aciz, bu durumda bizlere görev düşüyor. Her birimiz gücümüz doğrultusunda bu eşitliği sağlamaya çalışmalıyız.”
"Kamuoyunun desteğini bekliyoruz"
Kampanyada bağış kabul etmediklerini ifade eden Deniz, son olarak şunları söylüyor: “Şu ana kadar bize yüzlerce telefon geldi, ancak biz yardımları kabul etmiyoruz. Herkesin yanındaki yöresindeki insanlara ulaştırmasını istiyoruz.
"Ayrıca bizimle ortak hareket etmek isteyen kampanyaya destek vermek isteyen kimi kurumlarla görüşmelerimiz sürüyor. Türkiye’nin her iline ulaşmayı hedefliyoruz. Kamuoyunun desteğini bekliyoruz.
"Ama tekrar belirtmek gerekiyor ki; esas sorumluluk devletin. Devlet, GSM operatörleriyle işbirliği yapmalı, uzaktan eğitimde kullanılan uygulamalar belli. Hangi saatlerde kullanıldığı belli, bu saatlerde öğrencilere bedava olmalı.” (RT)