Yükseköğretim Kurumu (YÖK) öğrencilerle yaptığı “Pandemi Sürecinde Online Eğitimin Verimliliği” araştırmasının sonuçlarını açıkladı.
Araştırmaya 207 üniversiteden toplam 1 milyon 255 bin öğrenci katıldı. Araştırmaya katılanların yüzde 74’ü lisans, yüzde 22 yüksek lisans, yüzde 3’ü yüksek lisans, yüzde biri ise doktora öğrencisi.
Araştırmaya katılanların yüzde 55’i kadın yüzde 45’i de erkek öğrencilerden oluşuyor.
TIKLAYIN-Üniversitelilerden YÖK'e: Bugünleri Tatilden Sayın; Yazın Okula Gidelim
Öğrenciler, “Uzaktan eğitim nasıl erişim sağlıyorsunuz?” sorusuna yüzde 83’ü “bilgisayar, tablet ya da cep telefonu gibi cihazlarda” şıkkını işaretlerken, yüzde 12’si “Kendime ait bir cihazım yok, fakat kullanabildiğim elektronik cihazlar var” yanıtını verdi. Yüzde 5’i de “Elektronik cihazım olmadığından online eğitime katılamıyorum” cevabını verdi.
YÖK’ün araştırmasına göre , öğrencilerin yüzde 97 gibi bir büyük oranı internete erişimde sorun yaşamıyor. Ankete katılan öğrencilerin yüzde 57’si “İnternet erişimim var, yeterli oluyor” yüzde 36’sı “İnternet erişimim var, ancak sürekli sorunlar (bağlantı/ekonomik) yaşadığımdan etkin kullanamıyorum”, yüzde 4’ü “İnternet erişimim yok, ancak dışarıdaki internet bağlantılarından yararlanıyorum” yüzde 3’ü ise “Herhangi bir internet erişimim ya da kullanabildiğim başka bir internet bağlantısı yok” dedi.
TIKLAYIN-"Tek aktivitemiz görüntülü konuşmak"
“Derslerin online yapılıyor olmasının, öğrenmeyi nasıl etkilediğine” ilişkin soruya ankete katılan öğrencilerin, yüzde 52’si “olumsuz etkiledi” yanıtını verdi. Olumlu etkilendiğini söyleyen öğrencilerin oranı sadece yüzde 25.
Ankete katılan öğrencilerin yüzde 27’si eğitim sürecinin “Tamamen sınıf içinde yüz yüze” olmasını isterken, yüzde 47’si tamamen online olmasını, yüzde 26’sı ise bahar yarıyılının karma olmasını istedi.
"Online eğitimin eğitim hayatını etkisini nasıl etkilediğine yönelik" soruya ise öğrencilerin, öğrencilerin yüzde 52'si "Genel olarak olumsuz etkileri oldu", yüzde 17'si de "Fark eden pek bir şey olmadı" dedi.
Pandemi sonrasındaki (uygulama dersleri hariç) eğitim süreci ile ilgili soruya ise, öğrencilerin yüzde 46’sı eğitim sürecinin tamamen sınıf içinde yüz yüze olması gerektiğini söyledi. Yüzde 29’u tamamen online olmasını, yüzde 25’i ise pandemi sonrasındaki eğitimin karma olmasını istediğini belirtti. (RT)