Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, yeni eğitim öğretim yılında salgın düzenlemelerine ilişkin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Uzaktan eğitim için internet ve kişiye özel bilgisayar/tablet gibi araçların gerekli olduğunu hatırlatan Kerestecioğlu, bu imkanlara sahip olmayan öğrencilerin uzaktan eğitimle birlikte ciddi sorunlar yaşadığını ve sosyo-ekonomik farklılıkların öğrenciler arasındaki eşitsizliği büyüttüğünü kaydetti.
TIKLAYIN - "Uzaktan eğitim en çok yoksul ailelerin çocuklarını etkiledi"
Kerestecioğlu, okullarda yüz yüze eğitime başlanmadan, öğrencilerin okullarda bulunmadığı yaz dönemi boyunca Covid-19’a karşı gerekli hijyen tedbirlerinin de alınmadığını belirterek “21 Eylül’de yüz yüze eğitime geçme kararı hangi bilimsel veriler ışığında alınmıştır” diye sordu.
TIKLAYIN - TÜSAD: Okullar açılırsa vaka sayılarında ciddi artış olabilir
"Kanada 18,9 milyon dolar yatırım yaptı"
Pek çok ülkede ihtiyacı olan öğrencilere ücretsiz dizüstü bilgisayar ve tablet verildiğine değinen Kerestecioğlu, Kanada’nın Quebec eyaletinde Covid-19 salgını sırasında uzaktan eğitim alan öğrencilerin bilgisayar ve tablet gibi ihtiyaçları için 18,9 milyon dolar yatırım yapıldığını hatırlattı ve şunları söyledi:
“Ülkemizde ise milyonlarca çocuk kendilerine özel, sürekli kullanabilecekleri bilgisayar, tablet gibi teknolojik araçlara sahip olmadıkları gibi, öğrencilerin büyük bir çoğunluğu yüksek maliyet ve erişim güçlüğü nedeniyle hızlı internet hizmetinden de mahrum kalmaktadır.
“Öğrencilerin öğretmenlerle iletişim kuramadığı ve doğrudan soru soramadığı televizyondan eğitimin ise verimli olmadığı, eğitimciler tarafından ifade edilmektedir.”
“Kaç öğrencinin bilgisayarı/tableti var?”
HDP Milletvekili Kerestecioğlu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a şu soruları yöneltti:
* Covid-19 yeni vaka sayılarının tüm dünyada artmasına ve uzmanların Eylül-Ekim aylarında sayıların daha da yükseleceği yönündeki uyarılarına karşın 21 Eylül’de yüz yüze eğitime geçme kararı hangi bilimsel veriler ışığında alınmıştır?
* Ülkemizde kaç öğrencinin uzaktan eğitim için gerekli, kendine ait bilgisayar veya tableti vardır? Kaç öğrencinin yüksek hızlı internete erişimi vardır? Uzaktan eğitimin uygulandığı 6 aylık süre boyunca bu veriler toplanmış mıdır?
* İhtiyacı olan öğrencilerin kullanması için Bakanlığınız bilgisayar ve tablet satın almayı planlamakta mıdır? Böyle bir planınız varsa bunun için ne kadar bütçe ayrılmıştır?
* İhtiyacı olan tüm öğrencilere sınırsız ve hızlı internet erişim hizmeti sunulacak mıdır?
* Öğrencilerin okullarda bulunmadığı yaz dönemi boyunca yüz yüze eğitime hazırlık amacıyla Covid-19’a karşı gerekli hijyen tedbirleri alınmış mıdır?
* Covid-19 nedeniyle daha yüksek komplikasyon riskine neden olan sağlık koşullarına sahip öğrencilere uzaktan eğitim hizmeti sunulmaya devam edilecek midir? Bu öğrenciler ile yüz yüze eğitime katılacak öğrenciler arasında doğacak eşitsizlikleri telafi etmek için ne gibi tedbirlerin alınması planlanmaktadır?
* Öğrencilerin ve personelin sağlığını korumak, salgın koşullarında akademik öğrenmeyi geliştirmek, öğrencilere ve öğretmenlere duygusal destek sağlamak için ne gibi planlanmalar yapılmaktadır?
(TP)