Atölye BİA’nın düzenlediği Uygulamalı Podcast Atölyesi’nin ilk oturumu, bugün 17 kişinin katılımıyla başladı. Atölye 6 Mart'a kadar hem online hem de yüzyüze şeklinde yapılıyor. Atölyenin eğitmeni ise Podfresh Eğitim Koordinatörü Çağrı Küpeli.
4 gün sürecek eğitimin sonunda, katılımcılar podcast atölyesinde edindikleri teknik ve teorik bilgilerle, podcast yayıncısı olabilecek donanımı pratik olarak uygulama imkanına erişecek.
Atölyede şunlar anlatılıyor:
- Podcast nedir?
- Podcast platformları nelerdir?
- Podcast için genel kurallar nelerdir?
- Podcast donanımları-yazılımları nelerdir?
- Podcast içeriği nasıl hazırlanır, kaydedilir, editlenir?
- Podcast için nasıl iş modelleri oluşturabilir?
Atölye, katılımcıların en sevdikleri podcast programları ve atölyeden beklentileri üzerine konuşularak başladı.
Podcast nedir?
Çağrı Küpeli, katılımcılara podcast nedir diye sordu. Tanımlar üzerine konuşuldu.
Podcast'in nasıl ortaya çıktığını anlatan Küpeli, daha sonra katılımcılara neden podcast dinlediğini de sordu. Gelen yanıtlardan birkaçı şöyle:
- Samimi
- Farklı bir içerik
- Şimdilik özgür bir alan
- Kendimiz olabiliyoruz
Podcast'in altı bileşeni
- İçerik
- Format (konsept)
- Podcast adı
- Hedef kitle
- Süre
- Frekans (yayınlanma sıklığı)
“Bu altısı bir araya geldiğinde podcast ortaya çıkıyor” diyen Küpeli, şöyle devam etti:
“İçerik çok önemli. Öncelikle ne yapacağınıza karar vermelisiniz. Sonra formata karar vermeniz gerekiyor. Solo-podcast mi olacak, iki kişiyle yapılan bir formatta mı olacak ya da röportaj şeklinde gerçekleşen bir formatta mı olacak, serbest stil mi olacak.
“Ayrıca podcast adına karar vermek lazım. Podcast adı nasıl olmalı? Kısa olmalı, akılda kalmalı. 1-3 kelime arasında olabilir. Bunu aşmamaya dikkat etmek gerekiyor. Kaydettiğiniz bölümlere başlık verirken de konuyu iyi yansıtan, seo açısından uyumlu, dikkat çeken ve detaylı bir başlık vermeye dikkat ediyoruz. Podcastinizin bir de sosyal medyası olmalı. Podcast adını marka gibi de düşünebiliriz.
“Elbette önemli bir nokta da hedef kitleyi belirlemek: Podcast'in içeriğine göre kitleyi daraltmak gerekiyor. Podcastinizin yayınlanma sıklığına da karar vermek lazım. Belirli bir frekansta sabit kalmak ve bunu planlamak daha faydalı olacaktır.”
Küpeli, podcast kapak görselinin önemine de değinerek, "Kapak görseli son derece önemli. Kapak görseli hazırlamak için Canva kullanabilirsiniz ancak bir tasarımcıyla da çalışabilirsiniz” dedi.
Yaratıcı podcast oluşturma
Öğleden sonra katılımcılarla çeşitli kavramlar üzerinden bir oyun oynandı. Bu kavramlarla katılımcılar daha sonra podcast fikri bulmak için gruplara ayrıldı. Ortaya çıkan podcast fikri üzerine değerlendirmeler yapıldı. Podcast'te asla olmaması gerekenler üzerine de konuşuldu.
Atölye yarın ikinci gün oturumuyla devam edecek.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. * Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. * 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. * 2020 yılında düzenlenen atölyeler de şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.
(SO/NÖ)