Atölye BİA’nın düzenlediği Uygulamalı Podcast Atölyesi’nin ikinci gün oturumu, 17 kişinin katılımıyla bugün devam etti. Atölye 6 Mart’a kadar hem online hem de yüz yüze şeklinde yapılıyor. Atölyenin eğitmeni ise Podfresh Eğitim Koordinatörü Çağrı Küpeli.
TIKLAYIN - Uygulamalı Podcast Atölyesi’nde ilk gün: Podcast nedir?
4 gün sürecek eğitimin sonunda, katılımcılar podcast atölyesinde edindikleri teknik ve teorik bilgilerle, podcast yayıncısı olabilecek donanımı pratik olarak uygulama imkanına erişecek.
Atölyede bugün;
- Podcast kaydı nasıl alınır?
- Podcasti A'dan Z'ye hazırlama (kapak tasarımı, kayıt, düzenleme, ilk bölüm yayınlama vb.)
- Podcast kayıt ve yayınlama deneyimi
- Podcast içeriği nasıl hazırlanır, kaydedilir, editlenir?
- Podcast için nasıl iş modelleri oluşturabilir? üzerine konuşuldu.
Kayıt ve edit
Çağrı Küpeli, podcast platformları ve donanımlarını anlatarak başladı. Katılımcıların sorularını yanıtladı.
Podcast kaydı için mikrofon ve ekipmanlardan bahsedildi. Daha sonra Küpeli, katılımcılardan Zencastr üzerinden örnek bir ses kaydı almalarını istedi. Alınan kayıtlar üzerinden nasıl editleme yapılacağı anlatıldı.
Katılımcılar, hazırladıkları kayıtları platformlara yükledi ve dinlenebilir hale getirdi. Küpeli, kayıt alırken ve editlerken dikkat edilmesi gereken noktalara da değindi. Katılımcılarla kayıt deneyimleri üzerine konuşuldu.
Etkili soru sorma
Küpeli, daha sonra katılımcılara “Etkili soru sormanın birinci adımı nedir?” diye sordu.
- Etkili soru nedir?
- Etkili sorular nasıl hazırlanır? üzerine tartışıldı.
Atölye 5 Mart Cumartesi günü Atölye BİA ofisinde yüz yüze devam edecek.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. * Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. * 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. * 2020 yılında düzenlenen atölyeler de şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.
(SO/NÖ)