Farklı şehir ve üniversitelerden 13 kişinin katıldığı, 29 Temmuz’a kadar sürecek olan “Temel Gazetecilik Atölyesi”nde gazeteci Uygar Gültekin, sunumuna "Bizler haber yaparken neden görüş almak zorundayız?” diye sorarak başladı.
Bir örnek üzerinden haber yazma sürecini ve görüşülmesi gereken kaynakların nasıl belirleneceğini anlatan Gültekin, şu noktalara dikkat çekti:
“Haber bittiğinde o konuyla ilgili bilgiler kafanızda net olmalı”
"Haberi yerinde izlemek haberi yazmak için bazen yeterli olmayabiliyor. İlk bakışta anlayamadığımız haberler söz konusu olduğunda daha fazla konuşmalı, daha fazla sormalı ve daha fazla araştırma yapmalıyız.
"Öncelikle haberle ilgili temel bilgiler haber içerisinde yer almalı. Daha sonra yazacağımız haberle ilgili soru sormamız gereken kişileri sıralamamız ve onlarla görüşmemiz gerekir.
“Haberi yazmaya başlamadan önce kafamızdaki soruların hazır olması ve haber bittiğinde o konuyla ilgili bilgilerin kafamızda net olması gerekir. Ancak o zaman haberi anlıyor oluruz.
"Bilgi ne, haberde neyin bilgisini vermeliyiz diye kendimize sormalıyız. Çünkü aktaracağınız bilgiye önce gazetecinin kendisi sahip olmalı."
"Neden görüş almalıyız"
Gültekin, katılımcılara örnek haber konusu sundu. Katılımcılar haberleri, görüşülen kaynaklar ve görüşme tekniklerini açısından değerlendirdi. Gazeteci Gültekin, neden görüş alınması gerektiğini şöyle aktardı:
- Farklı yaklaşımlara ihtiyacımız var.
- Arka planı görmek ve göstermek ihtiyacımız var.
- Verilerin yoruma ihtiyacı var, veri yoksa gözleme ihtiyaç vardır.
- Detaylara ihtiyacımız var.
Gültekin, haber için yapılan görüşmelerden sonra yapılması gerekenlerle ilgili şunları söyledi:
- Karşı görüş bul
- Bilgileri ve tarihleri kontrol et
- Terimleri kontrol et
- Sadeleştir
Katılımcılarla birlikte farklı mecralarda yayınlanmış görüşme haberleri okundu.
Öğleden sonra, "Editör masası" oturumu gerçekleştirildi. Gazeteci Ahmet Tulgar ve gazeteci Esra Açıkgöz, katılımcıların atölye sonunda yayınlanacak olan haberlerini değerlendirdi. (SO)
Uygar Gültekin hakkında
Agos Gazetesi muhabiri. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı "En İyi Haber Ödülü" sahibi. 1985 doğumlu.
Ahmet Tulgar hakkında
Gazeteci yazar, 32 sene çok sayıda gazete, dergi ve televizyonda muhabir, yazar, editör ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. Şimdi Yeni Yaşam gazetesinde Pazartesi Söyleşileri yapıyor ve T24'te yazıyor. Romancı ve öykücü. 14 yayımlanmış kitabı var.
Esra Açıkgöz hakkında
1999-2003 arasında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde eğitim aldı. Üniversite ikinci sınıfta Cumhuriyet’te çalışmaya başladı. 2001-2004 arasında Eğitim Servisi'nde, 2004’ten 2015'e kadar Cumhuriyet Pazar Dergi’de muhabirlik yaptı. 2015'ten beri de Hürriyet Gazetesi'nde Eğitim Editörü olarak çalışıyor. Genel Yönetmeni Nebil Özgentürk’ün, editörü Berat Günçıkan’ın olduğu “Yargıdan Türkülere: Ankara Adliyesi’nin Yıllara Uzanan Öyküsü/Belgesel-Kitap” çalışmasında araştırmacı olarak çalıştı. 2010'da “Tank, Tüfek, Cezaevi: 12 Eylül ve Çocukluğum” kitabı Agora Yayınları'ndan, 2014'te nefret suçlarının anlatıldığı "Biz de İnsanız Yavrum Ya!" kitabı İletişim Yayınları'ndan çıktı. Aynı konuya eğilen "Nefret" belgeselinin yönetmenlerinden biri. 2011'de kot taşlama işçilerini anlattığı "Ne umut var, ne hayal; ölüm sadece bize kalan" haberiyle Avrupa Komisyonu bünyesinde verilen Lorenzo Natali Gazetecilik Ödülü’nü kazandı.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan programda, Aralık sonu itibariyle sekiz atölye 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi: Gazeteciler İçin Yeni Medya, Gazeteciler İçin Haber, Kürtçe Habercilik ve Çeviri, Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, Çevre ve Kent Haberciliği, Yargı Haberciliği. 2019 yılı Şubat ayında (11-18 Şubat - 20-27 Şubat) iki "Temel Gazetecilik Atölyesi", 27-28 Nisan'da Kürtçe Habercilik ve Çeviri Atölyesi, Mayıs ayında ise Dijital Güvenlik Atölyesi , Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi ve Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi, 14-21 Haziran tarihlerinde de Temel Gazetecilik Atölyesi düzenlendi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.