"Osmanlı İmparatorluğu/Hoşgörü İmparatorluğu"serisi La Banda Alla Turca, Ferahfeza Mevlevi Ayini, Rembetiko From İstanbul ve Tatyos Efendi Külliyatı'ndan oluşuyor.
Farklı insanların birlikte yaşamasından doğan ses
Müzik dizisinin İmparatorluk sınırları içindeki farklı dil, din ve kültürlere sahip insanların birlikte yaşamasından doğan sesi sunmayı amaçladığı belirtiliyor.
Saray avlularında müzik yapan Mehter takımlarının 2. Mahmut ile birlikte tarihe karışmasından sonra bandolar ortaya çıktı. La Banda Alla Turca albümünde 17. yy.'dan gelen mehter repertuvarını, kaybolan bir geleneği gündeme getirmeyi amaçlıyor.
Mevlevi kültürü, Konya folkloruna indirgenmesin
Mevlevi kültürü bütün dünyada evrensellik kazanırken Türkiye'de bir Konya folkloruna indirgenmesi Kudsi Ergüner'i rahatsız ediyor.
Bu yüzden Mevlevi ayinlerini de bir albümde toplamış. Külhanbeyi, bitirim anlamına gelen Rembetiko çalışması ise sadece İstanbul müziklerinden, türküler ve gazellerden oluşmuş.
Halkın ve İstanbulluların müziği: Tatyos Efendi
Dizide bir albüm de Tatyos Efendi'nin eserlerini içeriyor. 19. yüzyıldan itibaren Osmanlı Klasik Müziği saray ve çevresinden koparak halkın, özellikle de İstanbulluların müziği olmaya başlamıştı.
Kudsi Ergüner devrin en popüler isimlerinden birinin Kemani Tatyos Efendi olduğunu söylüyor:
Tatyos Efendi, en beğenilen eserlere imza attı
"Bugün artık Klasik Türk Sanat Müziği olarak kabul edilen, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönem müziklerinden oluşan repertuvarının en beğenilen eserleri Tatyos Efendi'ye aittir."
Tatyos Enkserciyan (1885-1913) yakın tarihte yaşamış olmasına rağmen birçok eseri kaybolmuştur.
Bu çalışma bestecinin tanınmış şarkılanndan oluşan bir CD ve günümüzde neredeyse unutulmaya yüz tutmuş, ikinci bir CD'nin kaydından oluşuyor.(NH/NK)