Toplantının dört ana başlıkta gerçekleştirildi:
"AB ve Akdeniz ülkelerinde kadın hakları konusundaki yasamanın karşılaştırmalı analizi; Kadının siyasi, ekonomik ve sosyal yaşama katılımı; Kadının eğitim ve sağlık alanına katılım; Kadın ve cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi programları için AB proje ve mali araçları."
Kadının siyasi, ekonomik ve sosyal yaşama katılımı konusunda söz alan Uslu, konuşmasında "Kadınlar toplumun mimarı olarak tanımlanmalarına ve bunun bir gerçeğin ifadesi olmasına rağmen tarihte, kadınların dünya nimetlerinden erkekler kadar faydalanabildiği bir dönem olmamıştır" dedi.
Eşitsizlik erkeklere de zarar veriyor
Uslu,kadın erkek eşitliğinin derin ve insanlık açısından temel bir eşitsizlik olduğuna değinerek şöyle konuştu:
"Eşitsizlik sadece kadınlara değil, onlarla aynı dünyayı paylaşan erkeklere de zarar vermektedir. Çünkü ancak eşit bir şekilde paylaşmak daha mutlu bir hayatı beraberinde getirmektedir. Ancak, ülkeler arasındaki gelişmişlik farkları çerçevesinde oransal farklılıklar olmakla birlikte kadınlar eğitim, sağlık ve istihdam gibi birçok temel göstergelere bakıldığında ki, sunulan zengin içerikli raporlarda da erkeklerin oldukça gerisindedir.
"Bu bağlamda küreselleşmenin getirdiği yeni fırsatların yanı sıra yeni sorunlar da getirdiği ve mevcut eşitsizliklere farklı boyutlar eklediği belirtilmelidir. Ancak kadınların haklarına tam olarak kullanabilmeleri için uygun koşulları yaratmak için, ulusal ve uluslararası seviyelerde yeni politikalar geliştirilmekte oluşu, komitemiz gibi oluşumların çoğalması da sevindiricidir."
İnsan kaynaklarının verimli kullanılması
Uslu kadınlarının statülerinin geliştirilmesi, haklarının ve çıkarlarının korunması, potansiyellerinin kullanılması ve cinsiyet eşitliğinin sağlama alınmasının önemine değindi.
"Bunun ülkelere somut katkılarından biri de cinsiyet ayrımcılığını azaltan ülkelerde, iş hayatı ve diğer alanlarda birçok ilerleme kaydedilmesidir. Çünkü ayrımcılığın engellenmesi kadınların sosyal hayata entegrasyonu beraberinde ülkelerin insan kaynaklarını verimli kullanmalarını beraberinde getirmektedir."
Türkiye'nin, Pekin Deklarasyonu'nu şartsız olarak ve opsiyonlu protokolü imzalayan ilk 20 ülke arasında yer aldığını hatırlatan Uslu, "Türkiye kadınlara karşı cinsiyet ayrımcılığının ortadan kaldırılması taahhüdünü vermiştir" diyor.
Uslu, "kadın ve Medya"nın raportörü seçildi
Uslu, Avrupa parlamentosunda sunulan ve Camisel Eurlings tarafından hazırlanan Türkiye'nin ilerleme süreci raporuna atıfta bulundu:
"Türkiye cinsiyet eşitliğini sağlama konusunda önemli ilerlemeler elde etmiştir. Özellikle anayasamızdaki cinsiyet eşitliğini sağlamayı devletin temel görevleri arasına alan değişiklikler ek olarak, Türk kanun düzeninin temel kanunları da bu perspektife uygun olarak tümüyle değişmiştir."
Komitenin bir sonraki toplantısı 2006 yılının Ekim ayında Kahire veya Varşova'da yapılacak. Uslu, toplantı da "Kadın ve Medya" konulu gündem maddesinin raportörlüğünü yaptı.(SD/AD)