İstanbul Üsküdar'da bir özel halk otobüsünün durağa girmesi sonucu üç kişi hayatını kaybetti, beş kişi yaralandı.
Olay saat 10.00 sıralarında meydana geldi.
Doğan Haber Ajansı’nın (DHA) geçtiği habere göre, görgü tanıkları Üsküdar Dr. Eyüp Aksoy Caddesi'nde ilerleyen özel halk otobüsünün durağa yanaşan İETT otobüsünün önüne geçmek istediğini, bu sırada direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücünün, önce İETT otobüsüne sonra kaldırıma çıkarak durakta bekleyenlere çarptığını aktardılar.
Özel Halk Otobüsü Şirketleri: Nedenini bilmiyoruz
İstanbul Özel Halk Otobüsü Şirketleri Basın Müşavirliği’nden gönderilen email’de ise kazaya karışan otobüsün dün itibariyle hizmete başladığı belirtilerek bilinmeyen bir nedenle kontrolden çıktığı savunuldu.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Şirketimize bağlı olup, 13 numaralı Ataşehir-Kadıköy hattında çalışmakta olan C-241 kod ve 34 VN 7071 plaka numaralı Özel Halk Otobüsü, bugün sabah saatlerinde Haydarpaşa Numune Hastanesinin arkasındaki Dr. Eyüp AKSOY caddesi üzerinde, henüz bilinmeyen bir nedenle kontrolden çıkarak durağa dalmıştır.
“Meydana gelen elim kaza da 3 vatandaşımız hayatını kaybederken birçok vatandaşımızda yaralanmıştır.
“Kaza sonrasında olay yerine intikal eden görevlilerimiz tarafından olay takibe alınmış olup, kaza nedeni araştırılmaktadır. Kazaya neden olan otobüs dün itibariyle (31/01/18) hizmete başlamış yeni nesil bir araçtır.”
6 günde 6 kazada 6 kişi ölmüştü
TIKLAYIN - Altı Günde Kaçıncı Belediye/Halk Otobüsü Kazası?
27 Temmuz-1 Ağustos 2014 arasında otobüslerin karıştığı altı kaza meydana gelmişti.
Bu kazalarda altı kişi hayatını kaybederken, 50’yi aşkın kişi yaralanmıştı.
Kazaların ardından bianet’ten Beyza Kural’a konuşan İstanbul Otobüs Özel Halk Otobüsü Sahipleri ve İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı İsmail Yüksel, kazaların yaşanmasının nedenini bilmediklerini, araştırmaların devam ettiğini söylemişti.
Erguvan Otobüsleri Derneği Başkanı Murat Özdemir ise Nilay Vardar’a yaptığı açıklamada “Özel halk otobüslerinde şoförler fazla para için iki şoför yerine çalışıyor. Yani 7 saat çalışması gerekirken günde 20-22 saat çalıştığı oluyor. Uyku yok. Dinlenme yok. 3-4 saat uykuyla yola çıkınca refleksleri azalıyor” demişti.
1 Ekim 2015’te Ankara Dikimevi’nde frenlerinin boşaldığı iddia edilen belediye otobüsü durakta bekleyen vatandaşları ezdi. Olayda 12 kişi ölürken 13 kişi yaralanmıştı.
Kazalardan bazılarının yargı süreci
* Ankara'da 1 Ekim 2016’da otobüs durağına girerek 12 kişinin ölümüne neden olan otobüsün şoförü E.A.’nın yargılanmasına Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesinde 19 Şubat 2016’da başlandı.
“Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek” ile suçlanan E.A. 15 yıl 6 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.
* İstanbul Kavacık'ta 27 Temmuz 2014’te dört kişinin ölümü, 20 kişinin yaralanmasına neden olan otobüs yangınıyla ilgili yargılanan şoför Z.A.A. Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olmak" suçlamasıyla 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Ceza 3 Mart 2017’de istinaf mahkemesi tarafından onaylandı.
* Kabataş'ta 1 Ağustos 2014'te otobüsün durak ve büfeye girmesi sonucu ikisi ağır 13 kişinin yaralanmasıyla ilgili dava kapsamında 55 yaşındaki otobüs şoförü E.E. “Taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” suçundan 3,5 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanıyor.
İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi son olarak 20 Eylül 2017’de kaza yerinde keşif yapılması kararı vermesinin ardından mahkeme heyeti, taraf avukatları ve bilirkişi şu an “Martı Projesi” inşaat şantiyesinin bulunduğu kaza yerinde incelemelerde bulundu. (EKN)
* Fotoğraf: Metin Tokgöz - İstanbul / AA