Güney Afrika'ya giden sanayiciler, bu girişimin kendilerine maliyet açısından büyük avantaj sağlandığını ifade etti.
Son aylarda Güney Afrika Cumhuriyeti başta olmak üzere Arnavutluk, Bulgaristan, Bosna-Hersek gibi ülkelere pelüş battaniye fabrikalarını taşıyan sanayicilerin durumlarıyla ilgili olarak bilgi veren Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Ağaoğlu, şunları söyledi:
"Kaçış için bir dizi neden var. Battaniyeleri ile ünlü ilimizdeki sanayici ve işadamları 1997'den bu yana yaşanan ekonomik krizden son derece etkilendiler. Özellikle tekstilde yaşanan bu kriz bir türlü atlatılamamaktadır.
Uşak iş dünyası, 1998'den bu yana ilimizi ziyaret eden Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Thomas Wheeler'in çağrısı üzerine bu ülkeye gitti. Arkasından da göç olayı başladı. Güney Afrika'nın yanı sıra Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan gibi ülkelerde göç için girişimler var, hatta gidenler de biliniyor."
Güney Afrika'dan Türkiye'ye davet
Son yıllarda Türk yatırımcısının ilgi odağı haline gelen Güney Afrika, yatırımcılara ciddi bir ihracat pastası sunuyor.
Yabancı yatırımcıya kapılarını tümüyle açan Güney Afrika, iş imkanlarını araştıran ve değerlendirmek isteyen her türlü yatırımcı ve işadamını yatırıma davet ediyor. Son yıllarda Türk yatırımcısının da ilgi noktası haline gelmeye başlayan Güney Afrika, Ekvatorun güneyindeki 12 ülkeden oluşan SADC ticaret blokunun bir üyesi .
Eylül 2000 itibariyle yürürlüğe giren SADC Protokolu kapsamında gümrük vergilerini indiren bu ülkeler yatırımcıya ciddi bir ihracat pastası sunuyor. Bu ülkelerle işbirliği yapan Türk firmaları yalnızca 45 milyonluk Güney Afrika pazarına değil, Türkiye'nin ürettiği mallara ihtiyacı olan 200 milyonluk bölge pazarına açılma imkanlarına sahip oluyor.
Battaniyeler kefen oldu
Uşaklı sanayicilerin Güney Afrika'yı seçmelerinin bir nedeni de, Afrikalıların ölülerini battaniyeye sarma adeti.
Ekvator'un altındaki tüm ülkelerin demiryolları ile Güney Afrika'ya bağlı olması potansiyeli daha da artırıyor. Güney Afrika İzmir Fahri Konsolosu Tamer Taşkın burada asıl dikkat edilmesi gereken konunun, pazarlardaki araştırmaların iyi yapılması olduğunu vurguladı. Taşkın şunları söyledi:
"Daha önce tanesi 16 dolara battaniye satılmaya çalışılıyordu. Ancak pazar araştırmasında öğrenildi ki: Bu battaniyelerin büyük kısmı ölüleri sarmak için talep ediliyor.
Üretimler buna göre yapılmaya başlandı. Ardından talep o kadar cazip geldi ki, üreticilerimiz Güney Afrika'da küçük tesisler açmaya başladılar."
(NA/NU)