Fotoğraf: Doğanşehir AKP önünde protesto/Cumhuriyet TV'den kayıt
Konya'nın Doğanhisar ilçesinde buğday hasat döneminin sonuna gelinmesine karşın ürünü Toprak Mahsulleri Ofisi'nce (TMO) henüz teslim alınmayan Yazlıca Mahallesi'nden çiftçi Harun Su, günlerdir tüm çabalarına rağmen elden çıkaramadığı bir kamyon yükü buğdayı AKP Doğanhisar İlçe Başkanlığı binası önüne döktü.
AKP'li çiftçi TMO'yu
Erdoğan'a şikayet etti
AKP ilçe örgütü önünde habercilere kendisinin AKP'li olduğunu açıklayan Doğanhisarlı çiftçi Su, "bir AK Partili olarak söylüyorum sıkıntı tavanda, şu an burada milletvekili olmasına rağmen, Sayın Cumhurbaşkanımızın bundan haberi yok" dedi.
Çiftçilerin çektiği güncel sıkıntıyı "mahsulün elde kalması" olarak özetleyen Harun Su, yetkilileri "haberleri olmasına rağmen ne görünüyor ne de bir açıklama yapıyorlar, kenarda duruyorlar" diyerek eleştirdi.
"Mahsulümüz elimizde kaldı. Niye bir yetkili gelip bir açıklama yapmıyor? Ne zamana kadar bekleyeceğiz? Hasadın sonuna geldik..."
Kendisi için değil "gariban çiftçi için" konuştuğunu söyleyen Su, buğday alım fiyatlarını da eleştirdi "Gariban çiftçi 5-5.5 liraya buğday veriyor zengine geçtiğinde bu 10 lira oluyor." dedi.
TMO'nun alım sorunu
Yerel "BNN Haber" gazetesinin haberine göre TMO birimlerinin randevuyla çalışması çiftçiler için ürün tesliminde büyük zorluk oluşturuyor. Birçok TMO şubesinde randevular ya dolu ya da henüz açılmamış durumda.
Randevu alabilmek için telefon ve bilgisayar başında nöbet tuttuklarını belirten tahıl üreticileri, "ÇKS kayıtları var. Ekilen de üretilen de belli. Hasat sezonunun ortasına gelindi ama henüz üreticiyi rahatlatacak adımlar atılmıyor" diyerek tepki gösteriyor.
Çiftiçiler ürünlerini TMO'ya zamanında teslim edemediklerinde tek alıcı olarak kalan tüccarın tekel konumunu istismar ederek ürünlerini resmi taban fiyatın yüzde 30-35 altına kapattığından yakınıyor.
BNN'ye konuşan çiftçiler, TMO'nun bir an önce "yere yığınlama sistemi"ni hayata geçirmesini istiyor: "Bu yıl TMO kanalıyla çiftçimiz mağdur edilmekte. Ürünlerimizi açıklanan fiyatların yüzde 30-35 altına tüccara satmak değil, devletimize teslim etmek istiyoruz. Üretici zaten ağır girdi fiyatları altında ezilmiş durumda. Bir de alın terimiz olan ürünümüzü değerinin çok altında tüccara kaptırmak istemiyoruz"
(AEK)