Uruguay'da Temsilciler Meclisi 49'a karşı bir oyla kürtajın yasallaşmasına karar verdi.
Agence Presse'in (AP) haberine göre Cumhurbaşkanı Jose Mujica yasanın geçmesine izin verecek. Böylece kadınların 12 haftaya kadar kürtaja erişimi sağlanacak.
Tecavüz ya da ensest durumunda ise 14 haftaya kadar kürtaj yapılabilecek. Yeni yasa ayrıca kadının hayati tehlikesi olduğu ya da fetusun zarar gördüğü durumlarda kürtaja izin verecek.
Yine de kürtaj olmak isteyen kadınların hükümetin belirlediği kriterleri aşması gerekiyor. Huffington Post'un haberine göre, kürtaj olabilmek için kadınların jinekolog, psikolog ve sosyal hizmet çalışanından oluşan üç kişilik bir uzman heyete kürtaj olma nedenini gerekçeleriyle anlatması ve ona önerilen evlatlık verme gibi alternatifleri dinlemesi gerekiyor.
Heyetle görüşmenin ardından kadına beş gün süre tanınacak ve operasyon için son kararını vermesi beklenecek. Yasa 18 yaşından küçük kadınlar için ebeveyn izni de öngörüyor.
Kadın ve Sağlık örgütünün yöneticisi Marta Agunin, 25 yıldan beri kürtaj hakkı için mücadele ettiklerini söylerken, Uruguay Katolik Üniversitesi 12 haftalık fetüsün öldürülmesinden dolayı kadınların cezalandırılmasını anlamsız bulduklarını açıkladı. Muhafazakarlar, kürtaj için erkeğin izninin kaldırılmasına karşı çıktı.
Uruguay'da kürtaj yaptırmanın cezası üç ila 12 ay arasında değişirken, kürtaj yapan doktorlara ise altı aydan 24 aya kadar ceza veriliyor. Ülkede güvensiz kürtajdan dolayı senede 67 bin kadının öldüğü tahmin ediliyor.
Uruguay, Latin Amerika'da kürtajın yasallaştığı ikinci ülke. Küba'da kürtaj gebeliğin ilk 10 haftası içinde yapılıyor. Meksika'nın sadece başkentinde gebeliğin ilk üç aylık döneminde kürtaj yapılabiliyor. Arjantin ve Kolombiya'da ise sadece tecavüz ya da kadının hayati tehlikesi olduğu durumlarda kürtaja izin veriliyor. (ÇT)